Printer Friendly Version Полазници Високих студија безбедности и одбране посетили Бањалуку @ 27 April 2017 10:24 AM

Генерални конзулат Р. Србије у Бањалуци, 26. априла 2017. године, посетили су полазници Високих студија безбедности и одбране.

У групи полазника били су службеници државних институција Републике Србије, високи официри Војске Србије као и припадници оружаних снага земаља из региона (Републике Словеније, Републике Хрватске и БиХ).

Генерални конзул Владимир Николић упознао је госте са организацијом и делокругом рада Генералног конзулата у Бањалуци, као и са књучним активностима на којима су ангажоване дипломате и запослени у Генералном конзулату.

Посебно је указао на активно залагање Републике Србије и мреже њених ДКП-а, на изградњи и очувању добросуседских односа и решавању отворених питања кроз дијалог. Истовремено је истакао значај поштовања Дејтонског мировног споразума у процесу одржавања специјалних и паралелних веза са Републиком Српском, уз поштовање интегритета и међународне позиције Босне и Херцеговине.

Николић је, такође, рекао да је стратешки приоритет спољне политике Србије пуноправно чланство у ЕУ, уз очување њене целовитости, те да у томе веома значајну улогу имају наша ДКП-а у свету.

Након посете Генералном конзулату, полазнике Високих студија безбедности и одбране примили су председник Републике Српске Милорад Додик и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Током пријема, Додик је истакао да је приоритет институција очување безбедности Републике Српске, у времену "нестабилних регионалних и глобалних односа", као и борба против тероризма, који је постао највећа пошаст савременог света. Полазнике је упознао и са актуелном политичком ситуацијом у РС, БиХ и региону.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, полазнике шесте класе Високих студија безбедности и одбране упознао је са положајем и приоритетима Града у наредном периоду. Том приликом, предочио им је елементе историјског контекста и положаја Бања Луке у протеклих 150 година, као и у оквиру садашњег геостратешког положаја и приоритета у оквиру РС, БиХ и међународне заједнице.

Пријему код председника Републике Српске и градоначелника Бањалуке, присуствовао је и генерални конзул Републике Србије Владимир Николић.