Printer Friendly Version Генерални конзул Владимир Николић присуствовао обележавању Дана града Бањалуке @ 25 April 2017 10:55 AM

Поводом обележавања 22. априла, Дана града Бањалуке и дана када је пре 72 године Бањалука ослобођена од фашизма у Другом светском рату, одржан је већи број манифестација, уз полагање венаца на Споменик жртвама, тзв. велеиздајничког процеса и Споменик палим борцима Народноослободилачког рата у Бањалуци.

Програм петодневног одржавања Дана града Бањалуке био је веома садржајан и укључивао је већи број концерата, изложби, представа, пројекције филмова, спортских сусрета и сличних активности.

Посебну пажњу је привукло прво гостовање Уметничког ансамбла Министарства одбране Републике Србије "Станислав Бинички". Њихов оригинални наступ, у сарадњи са Филхармонијом из Бањалуке, који је због лоших временских услова одржан у сали позоришта "Јазавац", изазвао је одушевљење бројне публике. Дуготрајним аплаузом награђено је извођење музике из популарне серије "Војна академија", као и низа песама из домаћих и страних филмова. Поменутом концерту су присуствовали генерални конзул Владимир Николић и Радослав Илић.

Завршној манифестацији, Свечаној академији која је организована у Културном центру  Бански двор, претходило је полагање венаца поводом обележавања 22. априла, дана када је пре 72 године Бањалука ослобођена од фашизма.

Централно полагање венаца обављено је на Споменику борцима НОР-а у центру града, где су венце положили градоначелник Игор Радојичић, председник Народне скупштине Републике Српске, Недељко Чубриловић, делегације председника и Владе Републике Српске и бројна удружења која негују сећање на антифашистичку борбу.

Испред Генералног конзулата Републике Србије, венац је положио генерални конзул Владимир Николић, који је претходно положио и венац на Споменик жртвама, тзв. велеиздајничког процеса у Бањалуци.