Printer Friendly Version Влада Србије и Републике Српске заједно обележиле Дан сећања на жртве усташког злочина у Доњој Градини @ 24 April 2017 11:38 AM

У Спомен-подручју Доња Градина у Републици Српској, Босни и Херцеговини, 23.априла 2017. године, одржана је комеморација поводом обележавања Дана сећања на жртве усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

Дан сећања на жртве усташког злочина-геноцида у логору Јасеновац, владе Србије и Р. Српске заједнички обележавају од 2015. године, на основу Меморандума о сарадњи у области неговања традиција ослободилачких ратова и годишњице историјских догађаја. Сагласно томе, организовано је и заједничко полагање венаца две владе, тако да је венац у име Владе Србије положио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, а у име Владе Републике Српске делегација владиних министара предвођена министром индустрије, енергетике и рударства Петром Ђокићем.

Венце су положили и председавајући Председништва Босне и Херцеговине (БиХ) Младен Иванић, председник Скупштине Републике Српске (РС) Недељко Чубриловић, представници страних амбасада акредитованих у БиХ, јеврејске и ромске заједнице Републике Србије и РС, као и бројне делегације.

Званичној церемонији, која је одржана након полагања венаца, присуствовала је делегација Владе Србије, коју је предводио премијер Александар Вучић. У саставу делегације били су министар одбране Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, министар правде Нела Кубуровић, министар културе и информисања Владан Вукосављевић и министар здравља Златибор Лончар.

Парастос страдалима служили су Партијарх српски Иринеј и епископ бањалучки Јефрем, на гробном пољу " Храстови". Након парастоса, Његова светост патријарх српски Иринеј, изјавио је да је Доња  Градина свето мученичко место, где је земља натопљена крвљу и људским костима, подсетивши притом на њихова страдања и страшне муке које су поднели "од људи без ума и срца", а једина кривица им је била што су припадали једном одређеном народу и вери.

Оно што ту трагедију чини још већом јесте чињеница да су страдали од хришћанског народа, који је дигао руку на најближе суседе, на браћу по Христу и Јеванђељу и нанели им злочине о којима данас слушамо. Истовремено је рекао: " Данас морамо да чујемо поруку коју су нам страдали оставили, не речима, али делом, животом и животним примером, да попут њих, чувамо своју веру, за коју су милиони људи дали животе." Такође је подсетио на то да је усташка држава једина имала логор за децу у Европи, истакавши да то само говори колико је време било свирепо и колико су људи били огрезли у злу.

Након парастоса, присутнима су се обратили председник Владе Србије, Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик.

Председник Владе Србије Александар Вучић је истакао да је наша обавеза да будемо овде због потомака јасеновачких жртава, којих има и у Републици Српској и у Србији, нагаливши: " Морамо бити овде како се никад више не би поновили догађаји од пре седам деценија, али и да поручимо да никада нећемо заборавити шта нам се догодило и да ћемо се снажно одупрети покушају да се то врати." Овде на једном од најстрашнијих места у тадашној поробљеној Европи, захвалан сам председнику Републике Српске Милораду Додику што Србија и Република Српска заједно обележавају тешке догађаје из прошлости.

Наш је посао да, у супротно онима који би да на Балкану мењају границе, да праве своје велике државе не питајући никога, па ни Србију чију би територију да отимају, да их победимо политички, без рата и да створимо државу изнад сваког зла, поручио је премијер Вучић. Он је додао да је веома важно бранити мир, али ако будемо приморани умећемо да сачувамо наше, а наша је слобода да будемо свој на своме, не тражећи било шта од других. Није реч само о томе колико је људи убијено, већ да је то убијање званично било оправдано, допуштено и пожељно, истакао је Вучић и навео да је то била платформа државе чисте крви у којој ће свака нечиста, односно српска, јеврејска и ромска, бити проливена. Према његовим речима, убијање Срба је био државни и званични план за читав један народ, зато што је неко имао платформу да ће други народ, када истреби тај, неподобни и непријатељски, сам постати бољи, богатији и успешнији. И то, овде и данас, нико не сме да заборави. Да није реч само о томе колико је људи убијено, него о томе колико људи су хтели да убијаји, указао је премијер.

Обраћајући се присутнима и јавности, председник РС Милорад Додик указао је на то да је прошли век био век нашег страдања, а овај мора да буде век нашег окупљања.

Додик је посебно истакао да се страдање у Јасеновцу не би догодило да су Срби 1941. године имали Републику Српску и затражио да Јасеновац буде обележен као место геноцида. С тим у вези рекао је. " Да смо 1941. године имали Републику Српски не би доживели Јасеновац. Зато је Републике Српска и створена." Притом је напоменуо да је РС одговор и зов Срба за слободом, не само ове генерације и генерације која је РС створила, него и многих далеко у историји који су само зато што су Срби страдали у различитом времену и поднели жртву да би се овде очувала бит овог народа. Посебно је поручио да је РС усмерена ка градњи мира и стабилности и да нема намеру и не жели дестабилизацију на овим просторима, већ хоће да буде део света који гради мир.

Комеморацији поводом обележавања Дана сећања на жртве усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини присуствовали су и амбасадор Републике Србије у БиХ Станимир Вукићевић, као и генерални конзул Владимир Николић.