Printer Friendly Version Генерални конзул Владимир Николић и конзул Радослав Илић, посетили Вишеград и обишли Спомен капелу Вардиште @ 27 March 2017 11:38 AM

Генерални конзул Републике Србије у Републици Српској (РС), Босни и Херцеговини (БиХ), Владимир Николић и конзул Радослав Илић, посетили су Вишеград и Вардиште, 21.03.2017.године. Том приликом састали су се са начелником општине Вишеград Младеном Ђуревићем и Пером Петровићем, представником Клуба делегата из реда српског народа у Већу народа РС.

Током састанка, начелник општине је гостима представио нове просторије у Андрић граду, где ће бити смештена општинска администрација, уз упознавање са активностима које је предузео са циљем побољшања услова живота и рада грађана Вишеграда. Посебно је истакао да је Скупштина општине усвојила Одлуку о дугорочном кредитном задужењу које ће, између осталог бити употребљено за рефинансирање ранијих обавеза као и за капиталне пројекте међу којима посебну пажњу заслужује уређење индустријске зоне у Добруну, реконструкција пута за Вишеградску бању, као и подстицаји намењени запошљавању младих и образованих кадрова.

Након састанка у Вишеграду, Николић и Илић су са начелником општине обишли Спомен капелу у Вардишту, коју обнавља Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије, у сарадњи са општином Вишеград.

Том приликом је остварен увид у тренутно стање објекта и његовог окружења, како би се прецизирале обавезе извођеча радова пре коначног потписивања уговора о извођењу друге фазе реконструкције и ангажовање општинских институција и предузећа ради уређења прилазног пута и ближег окружења Спомен капеле са костурницом у Вардишту.

Истог дана, у 19:00 часова, присуствовали су отварању изложбе фотографија и докумената, поводом обележавања 75 година од злочина у Старом Броду и Милошевићима, као и представљању трећег издања књиге сведочења о тим страдањима, коју су приредили свештеник Драган Вукотић и сликар Бранко Никитовић.

Обраћајући се присутнима, Вукотић је рекао да је изложба припремана последњих неколико година и да је на 16 паноа изложено више од 1.000 фотографија и докумената невиних српских жртава, која се не спомињу ни у једном уџбенику.

Поред генералног конзула Николића, отварању изложбе присуствовали су помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту у Влади РС Душко Милуновић, председник Борачке организације РС Милорад Савчић, начелник општине Младен Ђуревић са сарадницима, потомци страдалих, као и већи број грађана Вишеграда.