Printer Friendly Version Generalni konzul Vladimir Nikolić i konzul Radoslav Ilić, posetili Višegrad i obišli Spomen kapelu Bardište @ 27 March 2017 11:20 AM

Generalni konzul Republike Srbije u Republici Srpskoj (RS), Bosni i Hercegovini (BiH), Vladimir Nikolić i konzul Radoslav Ilić, posetili su Višegrad i Vardište, 21.03.2017.godine. Tom prilikom sastali su se sa načelnikom opštine Višegrad Mladenom Đurevićem i Perom Petrovićem, predsednikom Kluba delegata iz reda srpskog naroda u Veću naroda RS.

Tokom sastanka, načelnik opštine je gostima predstavio nove prostorije u Andrić gradu, gde će biti smeštena opštinska administracija, uz upoznavanje sa aktivnostima koje je preduzeo sa ciljem poboljšanja uslova života i rada građana Višegrada.Posebno je istakao da je Skupština opštine usvojila Odluku o dugoročnom kreditnom zaduženju koje će, između ostalog, biti upotrebljeno za refinansiranje ranijih obaveza kao i za kapitalne projekte među kojima posebnu pažnju zaslužuje uređenje industrijske zone u Dobrunu, rekonstrukcija puta za Višegradsku banju, kao i podsticaju namenjeni zapošljavanju mladih i obrazovanih kadrova.

Nakon sastanka u Višegradu, Nikolić i Ilić su sa načelnikom opštine obišli Spomen kapelu u Vardištu, koju obnavlja Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, u saradnji sa opštinom Višegrad.

Tom prilikom je ostvaren uvid u trenutno stanje objekta i njegovog okruženja, kako bi se prcizirale obaveze izvođača radova pre konačnog potpisivanja ugovora o izvođenju druge faze rekonstrukcije i angažovanje opštinskih institucija i preduzeća radi uređenja prilaznog puta i bližeg okruženja Spomen kapele sa kosturnicom u Vardištu.

Istog dana, u 19:00 časova, prisustvovali su otvaranju izložbe fotografija i dokumenata, povodom obeležavanja 75 godina od zločina u Starom Brodu i Miloševićima, kao i predstavljanju trećeg izdanja knjige svedočenja o tim stradanjima, koju su priredili sveštenik Dragan Vukotić i slikar Branko Nikitović.

Obraćajući se prisutnima, Vukotić je rekao da je izložba pripremana poslednjih nekoliko godina i da je na 16 panoa izloženo više od 1.000 fotografija i dokumenata nevinih srpskih žrtava, koja se ne spominju ni u jednom udžbeniku.

Pored generalnog konzula Nikolića, otvaranju izložbe prisustvovali su pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu u Vladi RS Duško Milunović, predsednik Boračke organizacije RS Milorad Savčić, načelnik opštine Mladen Đurević sa saradnicima, potomci stradalih, kao i veći broj građana Višegrada.