Printer Friendly Version О Б А В Е Ш Т Е Њ Е ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У РЕПУБЛИЦИ СРСКОЈ, БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ @ 3 March 2017 02:04 PM

Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци обавештава све бираче, који имају пријављено пребивалиште у Србији, а боравиште у Републици Српској, Босни и Херцеговини (БиХ), да су избори за председника Републике Србије расписани за 02. април 2017. године.

Право да бира председника Републике и да буде биран за председника Републике имају пунолетни пословно способни држављани Републике Србије, са пријављеним пребивалиштем у Републици Србији (у даљем тексту: бирач). 

Имајући у виду наведено, бирач који има боравиште у Републици Српској, БиХ, може уз посредовање Генералног конзулата Р. Србије у Бањалуци, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (до 11. марта 2017. године), поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за председника Србије гласати у Генералном конзулату Р. Србије Бања Лука (или у Амбасади Р. Србије у Сарајеву и Генералном конзулату Р. Србије у Мостару).

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у Генералном конзулату Републике Србије Бања Лука, обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи (Р. Србији), као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у Републици Српској, Босни и Херцеговини, према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.

Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци, коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у Бањалуци, Републици Српској, БиХ, исти доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у Р. Србији.

По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у Републици Српској, БиХ и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из Јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у Републици Србији, већ се уписује у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у Републици Српској, БиХ.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у Републици Српској, БиХ, може уписати у Јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у Јединствени бирачки списак Републике Србије.

У случају да лице које има бирачко право није уписано у Јединствени бирачки списак, за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у Р. Српској, БиХ, неопходно је претходно спровести поступак уписа у Јединствени бирачки списак.
 

Образац захтева за упис у јединствени бирачки списак можете преузети у просторијама Генералног конзулата Бања Лука, Булевар Војводе Р. Путника 2, или на сајту  www.banjaluka.mfa.gov.rs (рубрика вести).
Tакође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у Р. Српској, да могу преко Генералног конзулата поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у Р. Србији захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници: http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.

Бирачко место на коме ће гласачи моћи гласати у Републици Српској, 02. априла 2017. године, налазиће се у Генералном конзулату Републике Србије, улица Булевар Војводе Радомира Путника број 2, град Бања Лука, Република Српска, Босна и Херцеговина.

НАПОМЕНА:

Није потребно да лице које жели да гласа у Републици Српској, долази лично у Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци, већ се лица могу пријавити и путем поште, факса или е-маил:
Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука, Булевар Војводе Радомира Путника број 2, 78000 Бања Лука, контакт телефон број: 051 227 041, број факса: 051 213-901, Е-mail  konzulat.bl@mfa.rs

Захтев за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству и Захтев за упис у бирачки списак можете попунити и електронски, тако што ћете сачувати захтев на компјутеру и по отварању документа попунити.

Приликом подношења пријаве, потребно је доставити копије важећег личног документа Р. Србије (пасоша, личне карте или возачке дозволе са уписаним ЈМБГ).

Такође, напомињемо да ће Генерални конзулат Р. Србије Бања Лука, Амбасада Р. Србије у Сарајеву, као и Генерални конзулат у Мостару, у периоду од 04. до 11. марта 2017. године, радити на пријему захтева да се у Јединствени бирачки списак упише податак да ће гласач на предстојећим изборима за председеника Србије гласати у Републици Српској, Босни и Херцеговини, сваког дана од 08.00 до 22.00 сата.

Прилози:
- Образац:zahtev_za_upis_u_biracki_spisak_podatka_da_ce_birac_glasati_u_inostranstvu_2017.doc
- Образац: zahtev_za_upis_u_biracki_spisak.doc