Printer Friendly Version Uručene nagrade učenicima srednjih škola za najbolje literarne radove @ 23 February 2017 09:49 AM

Generalni konzul Republike Srbije u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, Vladimir Nikolić uručio je 22. februara 2017. godine pozivnice za desetodnevni boravak u Srbiji i novčane nagrade za 10 učenika srednjih škola, koji su povodom obeležavanja Dana Republike Srbije napisali najbolje radove na literarnom konkursu o temi „Šta to Srbija treba da zna o meni?“.



Nikolić je na svečanom prijemu u prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije u Banjaluci rekao da posebnu pažnju zaslužuje činjenica što su učenici u radovima pokazali duhovnost, znanje, razmišljanje i kreativan pristup. Prisutnim gostima je svoje utiske preneo rekavši: „Ova deca su pokazala da imaju duh i potrebu da izraze svoja znanja i osećanja“. S tim u vezi je učenicima preporučio da se rukovode sentencom Isidore Sekulić: „Pod zvezdama skromnost, a pred sobom rad i znanje“.



On je istovremeno ocenio da je tema konkursa bila inspirativna, o čemu govori i poseban pristup koji je imala proferorica srpskog jezika i književnosti Tatjana Milijević, iz Centra srednjih škola Prnjavor. Ona je organizovala 40 učenika da napišu radove, iz kojih je izdvojila najlepše i najiskrenije poruke, što je ocenjeno kao najkreativniji metod u radu, koji može poslužiti za primer njenim kolegama u srednjim školama širom Republike Srpske, Bosne i Hercegovine.
Ministar prosvete i kulture Republike Srpske Dane Malešević je u obraćanju učenicima rekao da je bilo zadovoljstvo slušati poruke iz njihovih vrlo zanimljivih radova, koji su prezentovani široj javnosti na prijemu povodom Dana državnosti Srbije u Muzeju savremene umetnosti Republike Srpske, 14. februara 2017. godine. Posebno je pohvalio tradicionalni projekat za izbor najboljeg litararnog rada, koji Generalni konzulat Republike Srbije u Banjaluci realizuje već tri godine, izrazivši pritom nadu da će se ovakav način podrške najboljim učenicima nastaviti i narednih godina. Pored toga, napomenuo je da će uskoro biti stvorene i zakonske pretpostavke za rad sa najtalentovanijim učenicima.



Nagrađeni učenici su izrazili posebno zadovoljstvo zbog dobijenih nagrada, sa napomenom da će im one biti dodatni podstrek da svoje planove i želje ostvare na ovim prostorima, a ne odlaskom na rad u inostranstvo.
Nagradni boravak u hotelu „Omorika“ na Tari (od 21. do 25.03.2017. godine, pet punih pansiona koji uključuje sve hotelske sadržaje), kao i u hotelu „Breza“ u Vrnjačkoj banji (od 26. do 30. marta 2017. godine, takođe na bazi punog pansiona), dobili su učenici:
1.- Anja Prodanović, Gimnazija, Gradiška  
2.- Andrea Jeremić, Gimnazija Banja Luka 
3.- Igor Mirjanić, Gimnazija Banja Luka 
4.- Dragoš Strugar, Gimnazija Prnjavor 
5.- Ognjen Milanović, Medicinska škola Banja Luka 
6.- Radojka Živanović, Javna ustanova Tehnička škola „Mihajlo Pupin“ Bijeljina
7.- Dajana Aleksić, Srednjoškolski centar, „Golub Kereš“, Bileća, 
8.- Milica Savić,  Javna ustanova Srednjoškolski centar Prijedor 
9.- Anđela Kovačević, Srednjoškolski centar „Vasilije Ostroški“ Sokolac i
10.- Ana Đurđić, Javna ustanova Srednjoškolski centar „Petar Kočić“,Zvornik
Nova banka je nagrađenim učenicima dodelila po 100 KM „džeparca“, za putovanje u Vrnjačku Banju i na Taru, na kome će ih predvoditi profesor srpskog jezika i književnosti iz Centra srednjih škola Prnjavor, Tatjana Milijević.
Zahvaljujući razumevanju i podršci generalnog direktora Radio televizije Republike Srpske (RTRS), gospodina Draška Milinovića, koji je i prošle godine prepoznao značaj ovog takmičenja i nagradnog putovanja učenika, kao najbolji primer za praktičnu implementaciju Sporazuma o specijalnim i paralenim vezama između Srbije i Srpske, RTRS će medijski i logistički podržati predstojeće putovanje.
Prijemu su prisustvovali i direktor Pedagoškog zavoda Republike Srpske, Predrag Damjanović, predstavnici Turističke organizacije Srpske, direktori i profesori devet srednjih škola iz kojih dolaze nagrađeni učenici, kao i predstavnici najznačajnijih medijskih kuća iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine.



Druženje sa najboljim učenicima, njihovim profesorima i direktorima, u prisustvu generalnog konzula Republike Srbije Vladimira Nikolića, ministra prosvete i kulture Republike Srpske Daneta Maleševića, direktora Republičkog pedagoškog zavoda Predraga Damjanovića, nastavljeno na zajedničkom ručku u restoranu hotela „Vidović“ - Banja Luka.