Printer Friendly Version Уручене награде ученицима средњих школа за најбоље литерарне радове @ 23 February 2017 09:45 AM

Генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић уручио је 22. фебруара 2017. године позивнице за десетодневни боравак у Србији и новчане награде за 10 ученика средњих школа, који су поводом обележавања Дана Републике Србије написали најбоље радове на литерарном конкурсу о теми „Шта то Србија треба да зна о мени?“.



Николић је на свечаном пријему у просторијама Генералног конзулата Републике Србије у Бањалуци рекао да посебну пажњу заслужује чињеница што су ученици у радовима показали духовност, знање, размишљање и креативан приступ. Присутним гостима је своје утиске пренео рекавши: „Ова деца су показала да имају дух и потребу да изразе своја знања и осећања“. С тим у вези је ученицима препоручио да се руководе сентенцом Исидоре Секулић: „Под звездама скромност, а пред собом рад и знање“.



Он је истовремено оценио да је тема конкурса била инспиративна, о чему говори и посебан приступ који је имала проферорица српског језика и књижевности Татјана Милијевић, из Центра средњих школа Прњавор. Она је организовала 40 ученика да напишу радове, из којих је издвојила најлепше и најискреније поруке, што је оцењено као најкреативнији метод у раду, који може послужити за пример њеним колегама у средњим школама широм Републике Српске, Босне и Херцеговине.
Министар просвете и културе Републике Српске Дане Малешевић је у обраћању ученицима рекао да је било задовољство слушати поруке из њихових врло занимљивих радова, који су презентовани широј јавности на пријему поводом Дана државности Србије у Музеју савремене уметности Републике Српске, 14. фебруара 2017. године. Посебно је похвалио традиционални пројекат за избор најбољег литарарног рада, који Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци реализује већ три године, изразивши притом наду да ће се овакав начин подршке најбољим ученицима наставити и наредних година. Поред тога, напоменуо је да ће ускоро бити створене и законске претпоставке за рад са најталентованијим ученицима.



Награђени ученици су изразили посебно задовољство због добијених награда, са напоменом да ће им оне бити додатни подстрек да своје планове и жеље остваре на овим просторима, а не одласком на рад у иностранство.
Наградни боравак у хотелу „Оморика“ на Тари (од 21. до 25.03.2017. године, пет пуних пансиона који укључује све хотелске садржаје), као и у хотелу „Бреза“ у Врњачкој бањи (од 26. до 30. марта 2017. године, такође на бази пуног пансиона), добили су ученици:
1.- Ања Продановић, Гимназија, Градишка  
2.- Андреа Јеремић, Гимназија Бања Лука 
3.- Игор Мирјанић, Гимназија Бања Лука 
4.- Драгош Стругар, Гимназија Прњавор 
5.- Огњен Милановић, Медицинска школа Бања Лука 
6.- Радојка Живановић, Јавна установа Техничка школа „Михајло Пупин“ Бијељина
7.- Дајана Алексић, Средњошколски центар, „Голуб Кереш“, Билећа, 
8.- Милица Савић,  Јавна установа Средњошколски центар Приједор 
9.- Анђела Ковачевић, Средњошколски центар „Василије Острошки“ Соколац и
10.- Ана Ђурђић, Јавна установа Средњошколски центар „Петар Кочић“,Зворник
Нова банка је награђеним ученицима доделила по 100 КМ „џепарца“, за путовање у Врњачку Бању и на Тару, на коме ће их предводити професор српског језика и књижевности из Центра средњих школа Прњавор, Татјана Милијевић.
Захваљујући разумевању и подршци генералног директора Радио телевизије Републике Српске (РТРС), господина Драшка Милиновића, који је и прошле године препознао значај овог такмичења и наградног путовања ученика, као најбољи пример за практичну имплементацију Споразума о специјалним и параленим везама између Србије и Српске, РТРС ће медијски и логистички подржати предстојеће путовање.
Пријему су присуствовали и директор Педагошког завода Републике Српске, Предраг Дамјановић, представници Туристичке организације Српске, директори и професори девет средњих школа из којих долазе награђени ученици, као и представници најзначајнијих медијских кућа из Републике Српске, Босне и Херцеговине.



Дружење са најбољим ученицима, њиховим професорима и директорима, у присуству генералног конзула Републике Србије Владимира Николића, министра просвете и културе Републике Српске Данета Малешевића, директора Републичког педагошког завода Предрага Дамјановића, настављено на заједничком ручку у ресторану хотела „Видовић“ - Бања Лука.