Printer Friendly Version Generalni konzul Vladimir Nikolić posetio opštinu Stanari @ 22 February 2017 12:03 PM

Generalni konzul Republike Srbije u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, Vladimir Nikolić posetio je 21. februara 2017. godine opštinu Stanari, gde je sa predstavnicima lokalne vlasti i privrednicima razgovarao o mogućnostima i oblicima buduće saradnje ove opštine sa drugim opštinama i privrednim subjektima u Republici Srbiji.



Nikolić je nakon sastanka sa načelnikom opštine Dušanom Panićem i njegovim saradnicima, obraćajući se predstavnicima medija, istakao da ova lokalna zajednica ima značajan potencijal za razvoj poljoprivredne proizvodnje, kao i niz pogodnosti za osnivanje malih i srednjih preduzeća. Posebno je izdvojio oblasti koje se tiču pružanja zanatskih i drugih usluga grupaciji EFT Rudnik i TE „Stanari“, a mogu da doprinesu razvoju konkretne saradnje sa sličnim opštinama i kompanijama u Srbiji.
Načelnik opštine Stanari, Dušan Panić, istakao je da je poseta generalnog konzula Republike Srbije ohrabrenje ovoj lokalnoj zajednici i njenoj strategiji razvoja za mala i srednja preduzeća. Pritom je posebno izdvojio značaj uspostavljanja saradnje sa lokalnim zajednicima u Srbiji, koje imaju iskustva u organizovanju poljoprivredne proizvodnje i davanju podsticaja i podrške malim  i srednjim preduzećima.
Nakon sastanka sa predstavnicima opštine, Nikolić je posetio Termoelektranu „Stanari“.



Tokom posete termoelektrani, potpredsednik „EFT grupe“ Zoran Ivković, kao i direktori  rudnika i TE „Stanari“, Savo Mirković i Stevan Lončar, predstavili su kompaniju uz isticanje da je elektrana puštena u rad 20.09.2016. godine i da je ukupna investicija vredna milijardu maraka, odnosno 550 miliona evra. Posebno je naglašeno da će godišnja proizvodnja biti oko 2.000.000 megavat sati, kao i da je njen rad usklađen sa propisima Republike Srpske iz oblasti zaštite životne sredine i u potpunosti usklađen sa direktivama EU za postrojenja sa velikim ložištima.


Takođe su naveli da je pogon termoelektrane projektovan na bazi istraženih i potvrđenih rezervi uglja od 108 miliona tona, što je dovoljno za kontinuiran rad narednih 40 godina. Elektrana će, u punom kapacitetu rada, zapošljavati oko 900 radnika, što je veoma značajno kako za razvoj okolnih opština iz kojih dolaze radnici, tako i za razvoj čitave Republike Srpske, Bosne i Hercegovine.


Sastanku sa lokalnom upravom opštine Stanari, kao i sa predstavnicima TE „Stanari“, prisustvovao je i Radoslav Ilić, konzul u Generalnom konzulatu Republike Srbije Banja Luka.