Printer Friendly Version Генерални конзул Владимир Николић посетио општину Станари @ 22 February 2017 11:51 AM

Генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић посетио је 21. фебруара 2017. године општину Станари, где је са представницима локалне власти и привредницима разговарао о могућностима и облицима будуће сарадње ове општине са другим општинама и привредним субјектима у Републици Србији.



Николић је након састанка са начелником општине Душаном Панићем и његовим сарадницима, обраћајући се представницима медија, истакао да ова локална заједница има значајан потенцијал за развој пољопривредне производње, као и низ погодности за оснивање малих и средњих предузећа. Посебно је издвојио области које се тичу пружања занатских и других услуга групацији ЕФТ Рудник и ТЕ „Станари“, а могу да допринесу развоју конкретне сарадње са сличним општинама и компанијама у Србији.


Начелник општине Станари, Душан Панић, истакао је да је посета генералног конзула Републике Србије охрабрење овој локалној заједници и њеној стратегији развоја за мала и средња предузећа. Притом је посебно издвојио значај успостављања сарадње са локалним заједницима у Србији, које имају искуства у организовању пољопривредне производње и давању подстицаја и подршке малим  и средњим предузећима.
Након састанка са представницима општине, Николић је посетио Tермоелектрану „Станари“.



Током посете термоелектрани, потпредседник „ЕФТ групе“ Зоран Ивковић, као и директори  рудника и ТЕ „Станари“, Саво Мирковић и Стеван Лончар, представили су компанију уз истицање да је електрана пуштена у рад 20.09.2016. године и да је укупна инвестиција вредна милијарду марака, односно 550 милиона евра. Посебно је наглашено да ће годишња производња бити око 2.000.000 мегават сати, као и да је њен рад усклађен са прописима Републике Српске из области заштите животне средине и у потпуности усклађен са директивама ЕУ за постројења са великим ложиштима.
Такође су навели да је погон термоелектране пројектован на бази истражених и потврђених резерви угља од 108 милиона тона, што је довољно за континуиран рад наредних 40 година. Електрана ће, у пуном капацитету рада, запошљавати око 900 радника, што је веома значајно како за развој околних општина из којих долазе радници, тако и за развој читаве Републике Српске, Босне и Херцеговине.

Састанку са локалном управом општине Станари, као и са представницима ТЕ „Станари“, присуствовао је и Радослав Илић, конзул у Генералном конзулату Републике Србије Бања Лука.