Printer Friendly Version Generalni konzulat u Banjaluci obeležio Dan državnosti Republike Srbije @ 15 February 2017 08:44 AM

Generalni konzulat Republike Srbije u Banjaluci svečano je obeležio Sretenje - Dan državnosti Republike Srbije, 14.02.2017. godine, prijemom u Muzeju savremene umetnosti Republike Srpske.



Obeležavanju je prisustvovalo više od 400 zvanica, među kojima su bili potpredsednici Narodne skupštine i brojni ministri u Vladi Republike Srpske, predsednik Akademije nauka i umetnosti RS, veći broj gradonačelnika i načelnika opština, članovi akademske zajednice predvođeni rektorom i dekanima više fakulteta Univerziteta u Banjaluci, istaknuti predstavnici političkog, diplomatskog, privrednog, javnog,  naučnog i kulturnog života Banjaluke, crkveni veledostojnici  kao i građani iz čitave Republike Srpske.

Pozdravljajući goste i predstavnike medija, generalni konzul Republike Srbije Vladimir Nikolić je poručio da je saradnja Republike Srbije i Republike Srpske dobra, ali da se i u budućnosti mora raditi na njenom jačanju.
Posebno je naglasio: „Saradnja je odlična, iako to ne znači da ne može biti i bolja. Potrebno je da svaki dan, svi u svojim domenima radimo da saradnja bude što bolja i bolja, što mi u Generalnom konzulatu radimo svaki dan“.



Kompletnu izjavu, koju je Nikolić dao medijima, možete pogledati na: https://youtu.be/aOCs-6ZgYR0

Sličnu poruku je javnosti uputila i predsedavajuća Veća naroda Republike Srpske, Nada Tešanović, koja je istakla da je „saradnja Srpske i Srbije uvek bila na visokom nivou, a trebalo bi da bude još bolja“. Istovremeno je čestitala Dan državnosti Republike Srbije svim njenim građanima, diplomatama koji je predstavljaju u Republici Srpskoj i svim ljudima koji vole Srbiju.

Predsednik Srpske Milorad Dodik je, čestitajući Dan državnosti, rekao  da je Srbija „matica“, istakavši da Srbija i danas ima veliki značaj u regionu i da je „uveren da će nastaviti izgradnju prosperitetnog društva i put ka Evropi“. Čestitke su uputili i predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i predsednica Vlade Željka Cvijanović.


Povodom obeležavanja Dana državnosti, Generalni konzulat je, u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom i Ministarstvom prosvete i kulture Republike Srpske, organizovao tradicionalno takmičenje za izbor najboljeg literarnog rada učenika srednjih škola na temu „Šta to Srbija treba da zna o meni“. Tokom prijema, gostima su pročitana imena autora deset najboljih radova, koji će biti nagrađeni 10-to dnevnim boravkom u Srbiji, i to:


1.- Anja Prodanović, 4/3, JU Gimnazija, Gradiška
2.- Andrea Jeremić, 2/8, Gimnazija Banja Luka, Banja Luka
3.- Igor Mirjanić, 4/1, JU Gimnazija Banja Luka, Banja Luka
4.- Dragoš Strugar, 4/1, JU Gimnazija Prnjavor, Prnjavor
5.- Ognjen Milanović, 4/5, Medicinska škola Banja Luka
6.- Radojka Živanović, 4/4, JUTŠ „Mihajlo Pupin“, Bijeljina
7.- Dajana Aleksić, 3/1, SŠC „Golub Kereš“, Bileća
8.- Milica Savić, III/1, JU Srednjoškolski centar Prijedor
9.- Anđela Kovačević, 4/r2, JU SŠC „Vasilije Ostroški“, Sokolac i
10.- Ana Đurić, 1/2, JU SŠC „Petar Kočić“, Zvornik

Za nagrađene učenike, njihove profesore srpskog jezika i književnosti, kao i direktore škola iz kojih dolaze, biće organizovan poseban prijem u Generalnom konzulatu Republike Srbije Banja Luka, 22.02.2017. godine, u 14.00 časova.
Pored najboljih literarnih radova, ovogodišnje takmičenje obeleženo je i jedinstvenim načinom davanja odgovora od strane učenika Centra srednjih škola „Ivo Andrić“ iz Prnjavora. Njihova profesorica srpskog jezika i književnosti Tatjana Milijević, imala je najkreativniji pristup u organizaciji učenika, tako što je iz 40 pisanih radova odabrala rečenice koje su na najbolji način odslikale stavove i mišljenja njihove generacije.

Ceneći originalnost u pristupu, kao i sadržaj izdvojenih poruka, Generalni konzulat je pomenute učenika iz Prnjavora pozvao da budu specijalni gosti na prijemu i da svoje poruke prenesu širem auditorijumu. Njihova profesorica je, pored učešća u programu, imala priliku i da se predstavi na Redio televiziji Republike Srpske i Alternativnoj televiziji.

Posebni gosti prijema bili su članovi etno grupe „Vrelo“ iz Rume. Oni su prisutne pozdavili akustično prilagođenim programom, koji je izazvao burno oduševljenje.

Nakon njihovog nastupa, zvanice su imale prilike da uživaju u specijalitetima domaće kuhinje, pripemljenim od strane zaposelnih u restoranu „Marko Polo“.


Centralna proslava Dana državnosti Republike Srbije, biće organizovana 15. februara 2017. godine u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, gde se nalazi i mauzolej dinastije Karađorđevića.