Printer Friendly Version Генерални конзулат у Бањалуци обележио Дан државности Републике Србије @ 15 February 2017 08:32 AM

Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци свечано је обележио Сретење - Дан државности Републике Србије, 14.02.2017. године, пријемом у Музеју савремене уметности Републике Српске.



Обележавању је присуствовало више од 400 званица, међу којима су били потпредседници Народне скупштине и бројни министри у Влади Републике Српске, председник Академије наука и уметности РС, већи број градоначелника и начелника општина,чланови академске заједнице предвођени ректором и деканима више факултета Универзитета у Бањалуци, истакнути представници политичког, дипломатског, привредног, јавног, научног и културног живота Бањалуке, црквени веледостојници као и грађани из читаве Републике Српске.

 

Поздрављајући госте и представнике медија, генерални конзул Републике Србије Владимир Николић је поручио да је сарадња Републике Србије и Републике Српске добра, али да се и у будућности мора радити на њеном јачању.
Посебно је нагласио: „Сарадња је одлична, иако то не значи да не може бити и боља. Потребно је да сваки дан, сви у својим доменима радимо да сарадња буде што боља и боља, што ми у Генералном конзулату радимо сваки дан“.



Комплетну изјаву, коју је Николић дао медијима, можете погледати на: http://youtu.be/aOCs-6ZgYR0

Сличну поруку је јавности упутила и председавајућа Већа народа Републике Српске, Нада Тешановић, која је истакла да је „сарадња Српске и Србије увек била на високом нивоу, а требало би да буде још боља“. Истовремено је честитала Дан државности Републике Србије свим њеним грађанима, дипломатама који је представљају у Републици Српској и свим људима који воле Србију.

Председник Српске Милорад Додик је, честитајући Дан државности, рекао  да је Србија „матица“, истакавши да Србија и данас има велики значај у региону и да је „уверен да ће наставити изградњу просперитетног друштва и пут ка Европи“. Честитке су упутили и председник Народне скупштине Недељко Чубриловић и председница Владе Жељка Цвијановић.

Поводом обележавања Дана државности, Генерални конзулат је, у сарадњи са Републичким педагошким заводом и Министарством просвете и културе Републике Српске, организовао традиционално такмичење за избор најбољег литерарног рада ученика средњих школа на тему „Шта то Србија треба да зна о мени“. Током пријема, гостима су прочитана имена аутора десет најбољих радова, који ће бити награђени 10-то дневним боравком у Србији, и то:


1.- Ања Продановић, 4/3, ЈУ Гимназија, Градишка
2.- Андреа Јеремић, 2/8, Гимназија Бања Лука, Бања Лука
3.- Игор Мирјанић, 4/1, ЈУ Гимназија Бања Лука, Бања Лука
4.- Драгош Стругар, 4/1, ЈУ Гимназија Прњавор, Прњавор
5.- Огњен Милановић, 4/5, Медицинска школа Бања Лука
6.- Радојка Живановић, 4/4, ЈУТШ „Михајло Пупин“, Бијељина
7.- Дајана Алексић, 3/1, СШЦ „Голуб Кереш“, Билећа
8.- Милица Савић, ИИИ/1, ЈУ Средњошколски центар Приједор
9.- Анђела Ковачевић, 4/р2, ЈУ СШЦ „Василије Острошки“, Соколац и
10.- Ана Ђурић, 1/2, ЈУ СШЦ „Петар Кочић“, Зворник


За награђене ученике, њихове професоре српског језика и књижевности, као и директоре школа из којих долазе, биће организован посебан пријем у Генералном конзулату Републике Србије Бања Лука, 22.02.2017. године, у 14.00 часова.
Поред најбољих литерарних радова, овогодишње такмичење обележено је и јединственим начином давања одговора од стране ученика Центра средњих школа „Иво Андрић“ из Прњавора. Њихова професорица српског језика и књижевности Татјана Милијевић, имала је најкреативнији приступ у организацији ученика, тако што је из 40 писаних радова одабрала реченице које су на најбољи начин одсликале ставове и мишљења њихове генерације.
Ценећи оригиналност у приступу, као и садржај издвојених порука, Генерални конзулат је поменуте ученика из Прњавора позвао да буду специјални гости на пријему и да своје поруке пренесу ширем аудиторијуму. Њихова професорица је, поред учешћа у програму, имала прилику и да се представи на Редио телевизији Републике Српске и Алтернативној телевизији.

Посебни гости пријема били су чланови етно групе „Врело“ из Руме. Они су присутне поздавили акустично прилагођеним програмом, који је изазвао бурно одушевљење.

 

Након њиховог наступа, званице су имале прилике да уживају у специјалитетима домаће кухиње, припемљеним од стране запоселних у ресторану „Марко Поло“.


Централна прослава Дана државности Републике Србије, биће организована 15. фебруара 2017. године у Цркви Светог Ђорђа на Опленцу, где се налази и маузолеј династије Карађорђевића.