Printer Friendly Version Ambasador Republike Srbije u BiH Stanimir Vukićević i generalni konzul Vladimir Nikolić sastali se sa zvaničnicima Republike Srpske @ 3 February 2017 12:33 PM

Ambasador Republike Srbije u Bosni i Hercegovini (BiH), Stanimir Vukićević i generalni konzul R. Srbije Vladimir Nikolić sastali su se, 02.02.2017. godine, sa predsednikom Republike Srpske (RS), Miloradom Dodikom, predsednikom Narodne skupštine Republike Srpske, Nedeljkom Čubrilovićem, i ministrom industrije, energetike i rudarstva RS, Petrom Đokićem.



Predsednik Dodik i ambasador Vukićević, tokom razgovora, konstatovali su da je saradnja Republike Srpske i Srbije na izuzetnom nivou i da Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama pruža mogućnosti da se ta saradnja dodatno unapređuje. Istovremeno su razmenili mišljenja i o ostalim aktuelnim pitanjima u Republici Srpskoj i BiH.
Sastanku je prisustvovao i generalni konzul Republike Srbije Vladimir Nikolić.
Predsednik Narodne skupštine, Nedeljko Čubrilović, u razgovoru sa ambasadorom Vukićevićem, rekao je da Narodna skupština kao najuspješniji parlament u Bosni i Hercegovini, u ovoj godini planira održavanje deset redovnih sednica na kojima će razmatrati i niz reformskih zakona koji imaju za cilj poboljšanje privrednog ambijenta, omogućavanje bržeg razvoja i ostvarivanje napretka na putu evropskih integracija.



Posebno je naglasio da  je Narodna skupština dosledna u poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava.
Čubrilović je istakao opredeljenje i odlučnost za jačanje specijalnih i paralelnih veza između Republike Srpske i Srbije, učvršćivanje saradnje na parlamentarnom novou, ali i u oblastima privrede, obrazovanja, kulture kao i svim drugim sferama društvenog života.
Na sastanku sa ministrom industrije, energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske, Petrom Đokićem, razgovarano je o potrebi nastavka saradnje, kroz zajedničke sastanke Vlada Srpske i Srbije, kako bi se kroz koordinaciju aktivnosti između dve Vlade stvorilo više prostora za investiranje Srbije u Republiku Srpsku i obratno.


Učesnici sastanka su razmenili mišljenje i o mogućnostima da Republika Srpska i Srbija zajedno nastupaju na trećim tržištima, na kojima trenutno nisu prisutne, kako bi povećali obim spoljnotrgovinske razmene. Istovremeno je ocenjeno da su odnosi Srpske i Srbije na visokom nivou, da kontinuirano idu uzlaznom putanjom i da se sve više otvara prostor za jačanje saradnje u oblasti privrede, energetike, gasa i industrije.
Pored ambasadora Srbije u BiH, sastanku sa ministrom Đokićem, prisustvovao je generalni konzul Srbije u Banja Luci, Vladimir Nikolić, kao i konzul u Generalnom konzulatu Radoslav Ilić.