Printer Friendly Version Амбасадор Републике Србије у БиХ Станимир Вукићевић и генерални конзул Владимир Николић састали се са званичницима Републике Српске @ 3 February 2017 12:30 PM

Амбасадор Републике Србије у Босни и Херцеговини (БиХ), Станимир Вукићевић и генерални конзул Р. Србије Владимир Николић састали су се, 02.02.2017. године, са председником Републике Српске (РС), Милорадом Додиком, председником Народне скупштине Републике Српске, Недељком Чубриловићем, и министром индустрије, енергетике и рударства РС, Петром Ђокићем.



Председник Додик и амбасадор Вукићевић, током разговора, констатовали су да је сарадња Републике Српске и Србије на изузетном нивоу и да Споразум о специјалним и паралелним везама пружа могућности да се та сарадња додатно унапређује. Истовремено су разменили мишљења и о осталим актуелним питањима у Републици Српској и БиХ.
Састанку је присуствовао и генерални конзул Републике Србије Владимир Николић.
Председник Народне скупштине, Недељко Чубриловић, у разговору са амбасадором Вукићевићем, рекао је да Народна скупштина као најуспјешнији парламент у Босни и Херцеговини, у овој години планира одржавање десет редовних седница на којима ће разматрати и низ реформских закона који имају за циљ побољшање привредног амбијента, омогућавање бржег развоја и остваривање напретка на путу европских интеграција.



Посебно је нагласио да  је Народна скупштина доследна у поштовању Дејтонског мировног споразума и Устава.
Чубриловић је истакао опредељење и одлучност за јачање специјалних и паралелних веза између Републике Српске и Србије, учвршћивање сарадње на парламентарном новоу, али и у областима привреде, образовања, културе као и свим другим сферама друштвеног живота.
На састанку са министром индустрије, енергетике и рударства у Влади Републике Српске, Петром Ђокићем, разговарано је о потреби наставка сарадње, кроз заједничке састанке Влада Српске и Србије, како би се кроз координацију активности између две Владе створило више простора за инвестирање Србије у Републику Српску и обратно.


Учесници састанка су разменили мишљење и о могућностима да Република Српска и Србија заједно наступају на трећим тржиштима, на којима тренутно нису присутне, како би повећали обим спољнотрговинске размене. Истовремено је оцењено да су односи Српске и Србије на високом нивоу, да континуирано иду узлазном путањом и да се све више отвара простор за јачање сарадње у области привреде, енергетике, гаса и индустрије.
Поред амбасадора Србије у БиХ, састанку са министром Ђокићем, присуствовао је генерални конзул Србије у Бања Луци, Владимир Николић, као и конзул у Генералном конзулату Радослав Илић.