Printer Friendly Version Ambasador Republike Srbije Stanimir Vukićević i generalni konzul Nikolić, prisustvovali otvaranju izložbe srpskih ikona u Galeriji ANURS @ 10 January 2017 12:48 PM

Izložba remek dela srpskog ikonopisa, nastalih od 16. do 18. veka, iz crkava i manastira širom Bosne i Hercegovine, svečano je otvorena 8. januara 2017. godine, u Galeriji Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske (ANURS), u Banjaluci.



ANURS je, u saradnji sa Muzejom Srpske pravoslavne crkve iz Beograda, Muzejom Republike Srpske i Republičkim sekreterijatom za vere Republike Srpske, pripremila izložbu „Srpske ikone od 16. do 18. veka iz crkava i manastira sa područja BiH“, koja je predstavljena široj javnosti, u sklopu aktivnosti kojima se obeležava Dan Republike Srpske - 9. januar.
Srpski ikonopis je samo jedan manji deo kulturne ostavštine Srba sa ovih područja. Ta baština su i ikone grčkih, kritskih, ruskih, primorskih i venecijanskih majstora, umetnička dela rađena u metalu, drvetu, tekstilu, a tu je i nezaobilazni fond starih i retkih rukopisnih i štampanih knjiga.



Od neprocenjive važnosti je opredeljenje da se javnost i stručnjaci u Republici Srpskoj, BiH, upoznaju i sa tim delima kulturnog nasleđa, ali i namera da se njihovoj zaštiti posveti posebna pažnja, imajući u vidu sveukupne napore i stvaralaštvo naših predaka koji su učestvovali u njihovom sticanju i čuvanju kroz vekove.
Na izložbi su predstavljene 43 ikone i carske dveri iz manastira Žitomislić, Dobrun, Lomnica, kao i ikone iz crkava i manastira iz Foče, Čajniča, Visokog, Livna, Sarajeva, Busovače, Trebinja, Gomionice i crkve brvnare iz sela Blaškog.
Autori izložbe su istoričarka umetnosti Ljiljana Ševo, direktor Republičkog sekretarijata za vere Dragan Davidović i akademik Milivoje Unković.



Zainteresovani posetioci moći će da pogledaju izložbu do 9. marta 2017. godine, a namera je organizatora da nakon Banja Luke izložba bude postavljena u Trebinju i Bijeljini.



Otvaranju izložbe prisustvovali su predsednik Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, zvanice iz javnog i društvenog života Banjaluke i Republike Srpske, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević i generalni konzul Vladimir Nikolić.