Printer Friendly Version Амбасадор Републике Србије Станимир Вукићевић и генерални конзул Николић, присуствовали отварању изложбе српских икона у Галерији АНУРС @ 10 January 2017 12:43 PM

Изложба ремек дела српског иконописа, насталих од 16. до 18. века, из цркава и манастира широм Босне и Херцеговине, свечано је отворена 8. јануара 2017. године, у Галерији Академије наука и уметности Републике Српске (АНУРС), у Бањалуци.



АНУРС је, у сарадњи са Музејом Српске православне цркве из Београда, Музејом Републике Српске и Републичким секретеријатом за вере Републике Српске, припремила изложбу „Српске иконе од 16. до 18. века из цркава и манастира са подручја БиХ“, која је представљена широј јавности, у склопу активности којима се обележава Дан Републике Српске - 9. јануар.
Српски иконопис је само један мањи део културне оставштине Срба са ових подручја. Та баштина су и иконе грчких, критских, руских, приморских и венецијанских мајстора, уметничка дела рађена у металу, дрвету, текстилу, а ту је и незаобилазни фонд старих и ретких рукописних и штампаних књига.

Од непроцењиве важности је опредељење да се јавност и стручњаци у Републици Српској, БиХ, упознају и са тим делима културног наслеђа, али и намера да се њиховој заштити посвети посебна пажња, имајући у виду свеукупне напоре и стваралаштво наших предака који су учествовали у њиховом стицању и чувању кроз векове.
На изложби су представљене 43 иконе и царске двери из манастира Житомислић, Добрун, Ломница, као и иконе из цркава и манастира из Фоче, Чајнича, Високог, Ливна, Сарајева, Бусоваче, Требиња, Гомионице и цркве брвнаре из села Блашког.
Аутори изложбе су историчарка уметности Љиљана Шево, директор Републичког секретаријата за вере Драган Давидовић и академик Миливоје Унковић.


Заинтересовани посетиоци моћи ће да погледају изложбу до 9. марта 2017. године, а намера је организатора да након Бања Луке изложба буде постављена у Требињу и Бијељини.



Отварању изложбе присуствовали су председник Академије наука и уметности Републике Српске Рајко Кузмановић, званице из јавног и друштвеног живота Бањалуке и Републике Српске, амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић и генерални конзул Владимир Николић.