Printer Friendly Version Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić prisustvovao obeležavanju Dana Republike Srpske u Banjaluci @ 10 January 2017 09:21 AM

Dan Republike Srpske, svečano je obeležen 08. i 09. januara 2016. godine, u svim većim gradovima Republike Srpske. Centralna manifestacija održana je u Banjaluci, uz prisustvo visokih zvanica Republike Srpske, regiona, predstavnika diplomatskog kora i brojnih građana.



Predsednik Republike Srbije, Tomislav Nikolić, predvodio je delegaciju Republike Srbije u kojoj su bili tri ministra u Vladi R. Srbije (Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin i Nela Kuburović), načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković, potpredsednik Narodne skupštine R. Srbije, Nenad Popović i zamenik predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, Narodne skupštine, Miodrag Linta. Svečanosti su prisustvovali i NjKV Prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević sa princezom Katarinom, kao i Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej.

Predsednik Republike Srbije, Tomislav Nikolić, rekao je na Svečanoj akademiji da se Srbi 25 godina bore za Republiku Srpsku i dodao da „danas znamo snagu Srpske i da joj niko ništa ne može“.
Pored toga, podsetio je da je razbijanjem Jugoslavije nastala Republika Srpska, poručivši: „Neka se ne zanose u Sarajevu da ima uspešne BiH bez uspešne Republike Srpske. Hoće da nam zabrane da slavimo, a slavimo jer smo preživeli. Dok ima Republike Srpske, ima i Srbije. Neka raste i nek se razvija Republika Srpska“.



Komentarišići govor predsednika Srbije Tomislava Nikolića, predsednik RS Milorad Dodik rekao je: „Naš san je da budu još 'specijalnije veze' između Republike Srpske i Srbije“. Takođe, istakao je da ovu godišnjicu „mnogi nisu želeli“, ali su je želeli građani Srpske i „ona im se i dogodila“. Podsetio je na osnivanje RS, pre 25 godina, kada je stvoren državno pravni okvir za narod koji je u svežem pamćenju nosio stradanja iz Prvog i Drugog svetskog rata. Istovremeno je naveo da rane iz tih strašnih ratova nisu ni zacelile kada se srpski narod, mimo svoje volje, našao pred strašnim iskušenjem da mu se istorija ponovi. Posebno je ukazao na činjenicu da je Republika Srpska nastala na srpskim zgarištima, od Jasenovca, Prebilovaca pa nadalje. „Nastala je u miru, branila se u ratu koji joj je nametnut, branila i odbranila. Stvorena je, požtvovanošću naroda i boraca, zato je naš dug borcima i stadalim civilima nemerljiv. Odgovorni smo da uspomenu na njih čuvamo i negujemo mlade da se prema Srpskoj odnose s ljubavlju“, poručio je predsednik Republike Srpske.



Svečanom obeležavanju Dana RS, 09. januara 2016. godine, prisustvovali su i ambasador Srbije u BiH, Stanimir Vukićević, kao i generalni konzul Vladimir Nikolić.