Printer Friendly Version Председник Републике Србије Томислав Николић присуствовао обележавању Дана Републике Српске у Бањалуци @ 10 January 2017 09:16 AM

Дан Републике Српске, свечано је обележен 08. и 09. јануара 2016. године, у свим већим градовима Републике Српске. Централна манифестација одржана је у Бањалуци, уз присуство високих званица Републике Српске, региона, представника дипломатског кора и бројних грађана.



Председник Републике Србије, Томислав Николић, предводио је делегацију Републике Србије у којој су били три министра у Влади Р. Србије (Небојша Стефановић, Александар Вулин и Нела Кубуровић), начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић, потпредседник Народне скупштине Р. Србије, Ненад Поповић и заменик председника Одбора за дијаспору и Србе у региону, Народне скупштине, Миодраг Линта. Свечаности су присуствовали и ЊКВ Престолонаследник Александар II Карађорђевић са принцезом Катарином, као и Његова Светост Патријарх српски Иринеј.

Председник Републике Србије, Томислав Николић, рекао је на Свечаној академији да се Срби 25 година боре за Републику Српску и додао да „данас знамо снагу Српске и да јој нико ништа не може“.
Поред тога, подсетио је да је разбијањем Југославије настала Република Српска, поручивши: „Нека се не заносе у Сарајеву да има успешне БиХ без успешне Републике Српске. Хоће да нам забране да славимо, а славимо јер смо преживели. Док има Републике Српске, има и Србије. Нека расте и нек се развија Република Српска“.



Коментаришићи говор председника Србије Томислава Николића, председник РС Милорад Додик рекао је: „Наш сан је да буду још 'специјалније везе' између Републике Српске и Србије“. Такође, истакао је да ову годишњицу „многи нису желели“, али су је желели грађани Српске и „она им се и догодила“. Подсетио је на оснивање РС, пре 25 година, када је створен државно правни оквир за народ који је у свежем памћењу носио страдања из Првог и Другог светског рата. Истовремено је навео да ране из тих страшних ратова нису ни зацелиле када се српски народ, мимо своје воље, нашао пред страшним искушењем да му се историја понови. Посебно је указао на чињеницу да је Република Српска настала на српским згариштима, од Јасеновца, Пребиловаца па надаље. „Настала је у миру, бранила се у рату који јој је наметнут, бранила и одбранила. Створена је, пожтвованошћу народа и бораца, зато је наш дуг борцима и стадалим цивилима немерљив. Одговорни смо да успомену на њих чувамо и негујемо младе да се према Српској односе с љубављу“, поручио је председник Републике Српске.



Свечаном обележавању Дана РС, 09. јануара 2016. године, присуствовали су и амбасадор Србије у БиХ, Станимир Вукићевић, као и генерални конзул Владимир Николић.