Printer Friendly Version Generalni konzul Vladimir Nikolić posetio Univerzitet u Banjaluci @ 1 December 2016 02:58 PM

Generalni konzul Vladimir Nikolić, posetio je 30.11.2016. godine Univerzitet u Banjaluci, na poziv novoizabranog rektora, prof. dr Milana Mataruge.



Tokom zvaničnog sastanka, kome su prisustvovala prorektor za  međunarodnu saradnju Univerziteta, profesor dr Biljana Antunović,  kao i vice konzul Perica Nikolić, razgovarano je o unapređenju postojeće i modalitetima buduće saradnje Univerziteta u Banjaluci, sa obrazovnim i kulturnim institucijama u Republici Srbiji, kao i o kvalitetu obrazovanja i ulozi akademske zajednici u društvu.
Jedna od tema, kojoj je posvećena posebna pažnja, odnosila se na intenzivniju razmenu studenata kroz obezbeđivanje uslova da banjalučki studenti provedu jedan semestar kao gosti visokoškolskih institucija  u Srbiji i obrnuto. Polazeći od činjenice da na pomenutim univerzitetima postoji dosta kompatibilnih studijskih programa, kao i obostran interes rukovodstava  i studenata da se ovakav vid saradnje realizuje, rektor je istakao da je Univerzitet u Banjaluci spreman  da studentima iz Srbije, koji bi proveli deo svojih studija u Republici Srpskoj, obezbedi smeštaj i ishrana u Studentskom centru, te izrazio očekivanje da će se isti uslovi osigurati  i za studente iz Republike Srpske koji budu boravili na unverzitetima u Srbiji.



Generalni konzul Nikolić se složio sa takvom inicijativom, istakavši da će se lično angažovati na njenoj realizaciji. Takođe, podržao je i ideju rektora Mataruge da se, u kampusu banjalučkog Univerziteta, otvori multikuluralni centar koji bi bio mesto dijaloga i razmene znanja i gde bi svoju ulogu našle biblioteke i kulturna predstavništva Srbije, kao i drugih zemalja. U tom kontekstu, razgovarano je i o realizaciji  projekta izgradnje i opremanja biblioteke za Filološki fakultet.
Na sastanku je bilo reči  i o organizovanju predavanja, koja bi banjalučkim studentima držali akademici i drugi istaknuti intelektualci iz Srbije, a kao dobru priliku da se ta ideja realizuje rektor je predložio prvi akademski čas za brucoše, kada se na jednom mestu okupljaju svi novoupisani studenti Univerziteta.