Printer Friendly Version Генерални конзул Владимир Николић посетио Универзитет у Бањалуци @ 1 December 2016 02:56 PM

Генерални конзул Владимир Николић, посетио је 30.11.2016. године Универзитет у Бањалуци, на позив новоизабраног ректора, проф. др Милана Матаруге.



Током званичног састанка, коме су присуствовала проректор за  међународну сарадњу Универзитета, професор др Биљана Антуновић,  као и вице конзул Перица Николић, разговарано је о унапређењу постојеће и модалитетима будуће сарадње Универзитета у Бањалуци, са образовним и културним институцијама у Републици Србији, као и о квалитету образовања и улози академске заједници у друштву.
Једна од тема, којој је посвећена посебна пажња, односила се на интензивнију размену студената кроз обезбеђивање услова да бањалучки студенти проведу један семестар као гости високошколских институција  у Србији и обрнуто. Полазећи од чињенице да на поменутим универзитетима постоји доста компатибилних студијских програма, као и обостран интерес руководстава  и студената да се овакав вид сарадње реализује, ректор је истакао да је Универзитет у Бањалуци спреман  да студентима из Србије, који би провели део својих студија у Републици Српској, обезбеди смештај и исхрана у Студентском центру, те изразио очекивање да ће се исти услови осигурати  и за студенте из Републике Српске који буду боравили на унверзитетима у Србији.



Генерални конзул Николић се сложио са таквом иницијативом, истакавши да ће се лично ангажовати на њеној реализацији. Такође, подржао је и идеју ректора Матаруге да се, у кампусу бањалучког Универзитета, отвори мултикулурални центар који би био место дијалога и размене знања и где би своју улогу нашле библиотеке и културна представништва Србије, као и других земаља. У том контексту, разговарано је и о реализацији  пројекта изградње и опремања библиотеке за Филолошки факултет.
На састанку је било речи  и о организовању предавања, која би бањалучким студентима држали академици и други истакнути интелектуалци из Србије, а као добру прилику да се та идеја реализује ректор је предложио први академски час за бруцоше, када се на једном месту окупљају сви новоуписани студенти Универзитета.