Printer Friendly Version Obeležen Dan ulaska Srpske vojske u Banjaluku @ 23 November 2016 10:09 AM

Dan ulaska Srpske vojske u Banjaluku 1918. godine, koji je uvršten u registar zajedničkih praznika Republike Srbije i Republike Srpske, obeležen je u Banjaluci 22.11.2016. godine, služenjem parastosa u Hramu Hrista Spasitelja, kao i Svečanom akademijom koja je održana u sali Akademije nauka i umetnosti R. Srpske (ANURS).


Obraćajući se novinarima, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, Aleksandar Vulin, rekao je da će „koliko Srbija bude uspešna, toliko biti lakše Republici Srpskoj“ i poručio „Srbija je tu da pomogne i garantuje ne samo Dejtonski sporazum, već i pravo srpskom narodu da traje i odlučuje o sebi“.



On je na svečanoj akademiji rekao da u istoriji srpskog naroda nijedna generacija nije prošla bez pitanja šta je spremna da učini da bi bila slobodna, kao i da nijedna generacija u istoriji srpskog naroda nije dala pogrešan odgovor. Istovremeno je podsetio da su Srbi „svaki svoj mir platili ratom“ i da zato znaju da ga cene i znaju njegovu vrednost i važnost, kao i da znaju da „mira bez slobode nema“. Obraćanje je zaključio porukom da je „Srbima sloboda najviša vrednost“ i da oni bez slobode „ne umeju da žive“.



Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Milenko Savanović, posebno je istakao da srpski narod mora maksimalno biti odgovoran prema svom ostanku i opstanku na ovim prostorima. Takođe je ukazao i na činjenicu da mlade generacije u Republici Srpskoj moraju više da znaju o istoriji srpskog naroda, kako se njihova tragična sudbina ne bi ponovila u budućnosti.



Pored ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije i ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, obeležavanju Dana ulaska Srpske vojske u Banjaluku prisustvovali su predsednik ANURS, akademik Rajko Kuzmanović, zvaničnici Republike Srpske, građani Banjaluke, ambasador Srbije u Bosni i Hercegovini Stanimir Vukićević i generalni konzul Vladimir Nikolić.