Printer Friendly Version Обележен Дан уласка Српске војске у Бањалуку @ 23 November 2016 10:03 AM

Дан уласка Српске војске у Бањалуку 1918. године, који је уврштен у регистар заједничких празника Републике Србије и Републике Српске, обележен је у Бањалуци 22.11.2016. године, служењем парастоса у Храму Христа Спаситеља, као и Свечаном академијом која је одржана у сали Академије наука и уметности Р. Српске (АНУРС).



Обраћајући се новинарима, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије, Александар Вулин, рекао је да ће „колико Србија буде успешна, толико бити лакше Републици Српској“ и поручио „Србија је ту да помогне и гарантује не само Дејтонски споразум, већ и право српском народу да траје и одлучује о себи“.



Он је на свечаној академији рекао да у историји српског народа ниједна генерација није прошла без питања шта је спремна да учини да би била слободна, као и да ниједна генерација у историји српског народа није дала погрешан одговор. Истовремено је подсетио да су Срби „сваки свој мир платили ратом“ и да зато знају да га цене и знају његову вредност и важност, као и да знају да „мира без слободе нема“. Обраћање је закључио поруком да је „Србима слобода највиша вредност“ и да они без слободе „не умеју да живе“.



Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, Миленко Савановић, посебно је истакао да српски народ мора максимално бити одговоран према свом останку и опстанку на овим просторима. Такође је указао и на чињеницу да младе генерације у Републици Српској морају више да знају о историји српског народа, како се њихова трагична судбина не би поновила у будућности.



Поред министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије и министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, обележавању Дана уласка Српске војске у Бањалуку присуствовали су председник АНУРС, академик Рајко Кузмановић, званичници Републике Српске, грађани Бањалуке, амбасадор Србије у Босни и Херцеговини Станимир Вукићевић и генерални конзул Владимир Николић.