Printer Friendly Version Obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu @ 14 November 2016 08:23 AM

Generalni konzul Republike Srbije u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, Vladimir Nikolić, položio je venac na Spomenik žrtvama veleizdajničkog procesa u Banjaluci, 11.11.2016. godine u 11.00 časova, povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu.



Vence su položile i delegacije Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Grada Banjaluke i Udruženja potomaka i poštovalaca srpskih dobrovoljaca 1912-1918. godine.



Nikolić je podsetio na značaj ovog datuma, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom, u jednom železničkom vagonu na pruzi u šumi Kompijenj, u Francuskoj i naglasio da je danas odata počast svim žrtvama koje je Srbija dala u Velikom ratu. „Znamo kakvu je golgotu srpski narod prošao u Prvom svetskom ratu i zbog toga je najvažnijie danas uputiti jednu poruku - samo da rata ne bude“, rekao je Nikolić.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović istakao je da se počast odaje svima koji su u Prvom svetskom ratu dali život za otadžbinu i slobodu i poručio da srpski narod i u miru mora biti jedinstven u borbi za slobodu i otadžbinu, kao što je bio tada.



Obeležavanju Dana primirja prisustvovali su građani Banjaluke, kao i predstavnici najznačajnijih medija u Republici Srpskoj. Detaljniji izveštaj možete pogledati na  https://www.youtube.com/watch?v=5im396QRZ5g