Printer Friendly Version Обележен Дан примирја у Првом светском рату @ 14 November 2016 08:18 AM

Генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић, положио је венац на Споменик жртвама велеиздајничког процеса у Бањалуци, 11.11.2016. године у 11.00 часова, поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату.



Венце су положиле и делегације Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, Града Бањалуке и Удружења потомака и поштовалаца српских добровољаца 1912-1918. године.


Николић је подсетио на значај овог датума, када су силе Антанте потписале примирје са Немачком, у једном железничком вагону на прузи у шуми Компијењ, у Француској и нагласио да је данас одата почаст свим жртвама које је Србија дала у Великом рату. „Знамо какву је голготу српски народ прошао у Првом светском рату и због тога је најважнијие данас упутити једну поруку - само да рата не буде“, рекао је Николић.


Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић истакао је да се почаст одаје свима који су у Првом светском рату дали живот за отаџбину и слободу и поручио да српски народ и у миру мора бити јединствен у борби за слободу и отаџбину, као што је био тада.

 



Обележавању Дана примирја присуствовали су грађани Бањалуке, као и представници најзначајнијих медија у Републици Српској. Детаљнији извештај можете погледати на https://www.youtube.com/watch?v=5im396QRZ5g