Printer Friendly Version Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu, 11.11.2016. godine @ 8 November 2016 08:10 AM

Generalni konzulat Republike Srbije u Banjaluci ima čast da obavesti medije u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, da će 11. novembra 2016. godine, u 11.00 časova, generalni konzul Vladimir Nikolić, povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, položiti venac na banjalučkom groblju „Sveti Pantelija“, u znak sećanja i odavanja počasti svim nevino stradalim u Prvom svetskom ratu.

Uloga Srbije u Prvom svetskom ratu i njena žrtva (1.248.136 poginulih ili 28% ukupnog stanovništva, 52% muškog reproduktivnog stanovništva, 63% vojne  efektive), bila je izuzetno značajna. Između ostalog, o značaju i ulozi Srbije i trijumfalnom putu srpske vojske od 1914. do 1918. godine, govori i njihov doprinos pobedi saveznika, poput prve savezničke pobede na Ceru, bitke na Kolubari i Kajmakčalanu, proboj Solunskog fronta i niz slavnih pobeda u Prvom svetskom ratu.
Povodom obeležavanja godišnjice potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu (primirje su potpisale sile Antante sa Nemačkom u železničkom vagonu u Kompijenu, 11. novembra 1918. godine u 11.00 časova), kojim povodom se ovaj datum u Republici Srbiji proslavlja od 2012. godine kao državni praznik.
na dan praznika građani Srbije će na reverima isticati značku koja simobolizuje pobedu u Velikom ratu - Natalijinu ramondu.

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, koja je ugrožena vrsta u Srbiji. Ovaj cvet je u botanici poznat i kao cvet feniks. Osim ovog, u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta (amblem predstavlja kombinaciju legendarnog Ordena albanske spomenice i jedinstvenog cveta koji raste u Srbiji, Makedoniji i Grčkoj).

Natalijina ramonda je cvet sa višestrukom simbolikom, koja rečito govori o srpskom narodu i iskušenjima kroz koja je prošao. Nazvan je po kraljici Nataliji Obrenović, a u botanici je poznat i kao cvet feniks koji, čak i potpuno osušen, uz sasvim malo vode može da oživi i nastavi svoj život. On je odabran u znak sećanja na vaskrs Srbije, koja se iz pepela Prvog svetskog rata uzdigla i nastavila svoj put kojim i danas veoma uspešno gradi poziciju vodeće zemlje u regionu. Ovaj amblem, nosi se na dan praznika, kao i u nedelji koja mu prethodi.

Takođe, Generalni konzulat Republike Srbije u Banjaluci obaveštava sve građane Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, da je 11. novembar 2016. godine neradni dan.

Istovremeno pozivamo predstavnike medija da u petak, 11. novembra u 11.00 časova, prisustvuju polaganju venaca na banjalučkom groblju „Sveti Pantelija“.