Printer Friendly Version Обележавање Дана примирја у Првом светском рату, 11.11.2016. године @ 8 November 2016 08:07 AM


Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци има част да обавести медије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, да ће 11. новембра 2016. године, у 11.00 часова, генерални конзул Владимир Николић, поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, положити венац на бањалучком гробљу „Свети Пантелија“, у знак сећања и одавања почасти свим невино страдалим у Првом светском рату.

Улога Србије у Првом светском рату и њена жртва (1.248.136 погинулих или 28% укупног становништва, 52% мушког репродуктивног становништва, 63% војне  ефективе), била је изузетно значајна. Између осталог, о значају и улози Србије и тријумфалном путу српске војске од 1914. до 1918. године, говори и њихов допринос победи савезника, попут прве савезничке победе на Церу, битке на Колубари и Кајмакчалану, пробој Солунског фронта и низ славних победа у Првом светском рату.
Поводом обележавања годишњице потписивања примирја у Првом светском рату (примирје су потписале силе Антанте са Немачком у железничком вагону у Компијену, 11. новембра 1918. године у 11.00 часова), којим поводом се овај датум у Републици Србији прославља од 2012. године као државни празник.
на дан празника грађани Србије ће на реверима истицати значку која симоболизује победу у Великом рату - Наталијину рамонду.

Као главни мотив за амблем овог празника користи се цвет Наталијине рамонде, која је угрожена врста у Србији. Овај цвет је у ботаници познат и као цвет феникс. Осим овог, у амблему се појављује и мотив траке Албанске споменице, која се налази изнад цвета (амблем представља комбинацију легендарног Ордена албанске споменице и јединственог цвета који расте у Србији, Македонији и Грчкој).

Наталијина рамонда је цвет са вишеструком симболиком, која речито говори о српском народу и искушењима кроз која је прошао. Назван је по краљици Наталији Обреновић, а у ботаници је познат и као цвет феникс који, чак и потпуно осушен, уз сасвим мало воде може да оживи и настави свој живот. Он је одабран у знак сећања на васкрс Србије, која се из пепела Првог светског рата уздигла и наставила свој пут којим и данас веома успешно гради позицију водеће земље у региону. Овај амблем, носи се на дан празника, као и у недељи која му претходи.

Такође, Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци обавештава све грађане Републике Српске, Босне и Херцеговине, да је 11. новембар 2016. године нерадни дан.

Истовремено позивамо представнике медија да у петак, 11. новембра у 11.00 часова, присуствују полагању венаца на бањалучком гробљу „Свети Пантелија“.