Printer Friendly Version Ambasador Srbije Stanimir Vukićević i generalni konzul Vladiir Nikolić prisustvovali obeležavanju Dana Univerziteta u Banjoj Luci @ 8 November 2016 08:04 AM

Povodom Dana Univerziteta u Banjoj Luci, 7. novembra 2016. godine organizovan je prijem za rektore i prorektore univerziteta sa kojima banjalučki Univerzitet godinama uspešno sarađuje. Goste sa partnerskih univerziteta iz Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, kao i sa Univerziteta tehnologije i obrazovanja iz Tjenđina, Narodna republika Kina, pozdravio je i zahvalio se na njihovom dolasku, rektor prof. dr Milan Mataruga.



Tokom prijema u Rektoratu organizovano je i potpisivanje sporazuma o saradnji između banjalučkog i Univerziteta u Novom Sadu, čime je i formalno ozvaničen nastavak dugogodišnje uspešne saradnje dva univerziteta. Sporazum su potpisali rektori prof. dr Dušan Nikolić i prof. dr Milan Mataruga.

Obeležavanje Dana Univerziteta, kao i 41 godine njegovog rada i razvoja jednog od dva javna univerziteta u Republici Srpskoj (RS), nastavljeno je Svečanom akademijom u Narodnom pozorištu RS.



Obraćajući se prisutnim gostima, predsednik Vlade RS Željka Cvijanović rekla je da „podatak da je na Univerzitetu do sada 34 hiljade studenata steklo diplome na osnovnim, master kao i doktorskim studijama govori da je iza njega 41 godina uspešnog rada i da on predstavlja jedan od stubova razvoja RS". Ona je dodala da je  Univerzitet u Banjaluci bio predvodnik naučne misli i pozitivnih procesa, generator znanja i napretka RS, te da će ulogu koju je do sada imao sigurno imati i u budućnosti.



Svečanoj akademiji su prisustvovale brojne zvanice iz javnog i političkog života Republike Srpske, među kojima su bili akademici, profesori, narodni poslanici, ministri u Vladi RS, gradonačelnik Banjaluke i drugi.
Prijemu za rektore i prorektore, kao i svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu RS, prisustvovali su ambasador Republike Srbije u Bosni i Hercegovini Stanimir Vukićević i generalni konzul Vladimir Nikolić.