Printer Friendly Version Амбасадор Србије Станимир Вукићевић и генерални конзул Владиир Николић присуствовали обележавању Дана Универзитета у Бањој Луци @ 8 November 2016 08:00 AM

Поводом Дана Универзитета у Бањој Луци, 7. новембра 2016. године организован је пријем за ректоре и проректоре универзитета са којима бањалучки Универзитет годинама успешно сарађује. Госте са партнерских универзитета из Републике Српске, Федерације Босне и Херцеговине, Србије, Хрватске, као и са Универзитета технологије и образовања из Тјенђина, Народна република Кина, поздравио је и захвалио се на њиховом доласку, ректор проф. др Милан Матаруга.

Током пријема у Ректорату организовано је и потписивање споразума о сарадњи између бањалучког и Универзитета у Новом Саду, чиме је и формално озваничен наставак дугогодишње успешне сарадње два универзитета. Споразум су потписали ректори проф. др Душан Николић и проф. др Милан Матаруга.



Обележавање Дана Универзитета, као и 41 године његовог рада и развоја једног од два јавна универзитета у Републици Српској (РС), настављено је Свечаном академијом у Народном позоришту РС.



Обраћајући се присутним гостима, председник Владе РС Жељка Цвијановић рекла је да „податак да је на Универзитету до сада 34 хиљаде студената стекло дипломе на основним, мастер као и докторским студијама говори да је иза њега 41 година успешног рада и да он представља један од стубова развоја РС". Она је додала да је  Универзитет у Бањалуци био предводник научне мисли и позитивних процеса, генератор знања и напретка РС, те да ће улогу коју је до сада имао сигурно имати и у будућности.



Свечаној академији су присуствовале бројне званице из јавног и политичког живота Републике Српске, међу којима су били академици, професори, народни посланици, министри у Влади РС, градоначелник Бањалуке и други.
Пријему за ректоре и проректоре, као и свечаној академији у Народном позоришту РС, присуствовали су амбасадор Републике Србије у Босни и Херцеговини Станимир Вукићевић и генерални конзул Владимир Николић.