Printer Friendly Version Učešće potpredsednika Narodne skupštine Republike Srbije, Veroljuba Arsića, na svečanoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske u Banjaluci @ 25 October 2016 10:12 AM


Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije, Veroljub Arsić prisustvovao je, 24.10.2016. godine, Svečanoj sednici i prijemu koji je održan u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NS RS), povodom obeležavanja 25 godina njenog postojanja i rada.


Predsednik NS RS, Nedeljko Čubrilović, obraćajući se gostima na svečanoj sednici, istakao je da je najviša zakonodavna institucija jedan od glavnih stubova Republike Srpske i tekovina demokratije, prava i slobode građana da neposredno odlučuju o najznačajnijim pitanjima za društvo u kome žive. Istovremeno je poručio: „Želimo da svi zajedno radimo odgovorno i što je moguće bolje, više i efikasnije, da donosimo dobre, pravedne i provodive akte koji će omogućiti razvoj i napredak Republike Srpske, bolji i bezbedniji život njenih naroda i građana“. Takođe, podsetio je da u vršenju zakonodavne vlasti u Republici Srpskoj, od 2002. godine, učestvuje i Veće naroda koje se određuje prema aktima NS RS i pitanjima zaštite vitalnog nacionalnog interesa, bilo kojeg od konstitutivnih naroda.

Svečanoj sednici su prisustvovali predsednik Republike Srpske (RS), Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović, član Predsedništva BiH iz RS Mladen Ivanić, ministri u Vladi RS, predstavnici Srpske u institucijama BiH, potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije, Veroljub Arsić, predsednici Narodne skupštine RS u prethodnim mandatima, predstavnici pravosudnih i ustavnosudskih institucija, Srpske pravoslavne crkve i ostalih verskih zajednica, kao i članovi diplomatskog kora akreditovani u Bosni i Hercegovini.


Predsednik NS RS Nedeljko Čubrilović, po završetku svečane sednice, sastao se odvojeno sa potpredsednikom Narodne skupštine Republike Srbije Veroljubom Arsićem koji je, nakon čestitanja gorenavedenog jubileja, izrazio želju da parlament Srpske i dalje uspešno ostvaruje svoju ustavotvornu i zakonodavnu ulogu, u interesu naroda i građana. Zajednički je ocenjeno da postoji potreba za unapređenje saradnje između dva parlamenta, u skladu sa potpisanim Protokolom i Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama Republike Srbije i RS, kao i u oblasti regionalne saradnje i evropskih integracija. Pored toga, razmenjena su mišljenja i o aktuelnoj političkoj situaciji u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini i regionu.


Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije, tokom boravka u Banjaluci, posetio je Generalni konzulat i prisustvovao koncertu simfonijskog orkestra Banjalučke filharmonije, koji je održan u Banskom dvoru, povodom 25-te godišnjice Narodne skupštine Republike Srpske.


Svečanoj sednici, sastanku sa predsednikom NS RS Nedeljkom Čubrilovićem, kao i koncertu filharmonije prisustvovao je i generalni konzul Vladimir Nikolić.