Printer Friendly Version Учешће потпредседника Народне скупштине Рeпублике Србије, Верољуба Арсића, на свечаној седници Народне скупштине Републике Српске у Бањалуци @ 25 October 2016 10:05 AM

Потпредседник Народне скупштине Републике Србије, Верољуб Арсић присуствовао је, 24.10.2016. године, Свечаној седници и пријему који је одржан у Народној скупштини Републике Српске (НС РС), поводом обележавања 25 година њеног постојања и рада.

Председник НС РС, Недељко Чубриловић, обраћајући се гостима на свечаној седници, истакао је да је највиша законодавна институција један од главних стубова Републике Српске и тековина демократије, права и слободе грађана да непосредно одлучују о најзначајнијим питањима за друштво у коме живе. Истовремено је поручио: „Желимо да сви заједно радимо одговорно и што је могуће боље, више и ефикасније, да доносимо добре, праведне и проводиве акте који ће омогућити развој и напредак Републике Српске, бољи и безбеднији живот њених народа и грађана“. Такође, подсетио је да у вршењу законодавне власти у Републици Српској, од 2002. године, учествује и Веће народа које се одређује према актима НС РС и питањима заштите виталног националног интереса, било којег од конститутивних народа.

Свечаној седници су присуствовали председник Републике Српске (РС), Милорад Додик, премијеркa Жељка Цвијановић, члан Председништва БиХ из РС Младен Иванић, министри у Влади РС, представници Српске у институцијама БиХ, потпредседник Народне скупштине Републике Србије, Верољуб Арсић, председници Народне скупштине РС у претходним мандатима, представници правосудних и уставносудских институција, Српске православне цркве и осталих верских заједница, као и чланови дипломатског кора акредитовани у Босни и Херцеговини.


Председник НС РС Недељко Чубриловић, по завршетку свечане седнице, састао се одвојено са потпредседником Народне скупштине Републике Србије Верољубом Арсићем који је, након честитања горенаведеног јубилеја, изразио жељу да парламент Српске и даље успешно остварује своју уставотворну и законодавну улогу, у интересу народа и грађана. Заједнички је оцењено да постоји потреба за унапређење сарадње између два парламента, у складу са потписаним Протоколом и Споразумом о специјалним и паралелним везама Републике Србије и РС, као и у области регионалне сарадње и европских интеграција. Поред тога, размењена су мишљења и о актуелној политичкој ситуацији у Републици Српској, Босни и Херцеговини и региону.



Потпредседник Народне скупштине Републике Србије, током боравка у Бањалуци, посетио је Генерални конзулат и присуствовао концерту симфонијског оркестра Бањалучке филхармоније, који је одржан у Банском двору, поводом 25-те годишњице Народне скупштине Републике Српске.
Свечаној седници, састанку са председником НС РС Недељком Чубриловићем, као и концерту филхармоније присуствовао је и генерални конзул Владимир Николић.