Printer Friendly Version Poseta članova Izvršnog odbora Srpske akademije nauka i umetnosti Akademiji nauka i umetnosti Republike Srpske @ 17 October 2016 01:47 PM

Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), posetio je Akademiju nauka i umetnosti Republike Srpske (ANURS), 13. i 14.10. 2016. godine.

Tokom posete, održan je zvanični sastanak izvršnih odbora dve akademije, na kome su predsednik SANU akademik Vladimir S. Kostić i predsednik ANURS akademik Rajko Kuzmanović izložili program saradnje i poručili da će saradnja dve institucije tokom sledeće godine, biti proširena kroz 15 zajedničkih aktivnosti.



Predsednik SANU Vladimir S. Kostić, kome je uručena povelja počasnog člana ANURS, rekao je da će saradnja početi u oblasti umetnosti i izdavačke delatnosti. Pritom je istakao da je definisan i niz konkretnih naučnih skupova na poljima zdravstva, društveno-humanističkih i tehničkih nauka, kao i u oblasti energetike i razvoja Podrinja. Kostić je naglasio da je strateško partnerstvo sa ANURS među prioritetima SANU, istakavši da ova vrsta saradnje „nije usmerena protiv nekog trećeg“. Posebno je poručio da „ovde nema politike“ i da se „saradnja ne može drugačije posmatrati osim kao čista logika“.
U okviru saradnje SANU i ANURS, održano je predavanje akademika Stevana Pilipovića, redovnog člana SANU i predsednika Ogranka SANU u Novom Sadu, na temu „G-tipovi prostora ultradistribucija u prvom kvadrantu i Vejlovi psudodiferencijalni operatori sa radijalnim simbolima“, kao i promocija knjige (zbornika) „Moguće strategije razvoja Srbije“, urednika akademika Časlava Ocića.
U pomenutom zborniku akademika Ocića, prikazan je deo ideja naučne, stručne i poslovne javnosti Srbije o sveobuhvatnom razvoju Republike Srbije u novim političkim, regionalnim, tržišnim i tehnološkim okolnostima razvoja.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik primio je delegacije SANU i ANURS i poručio im da „podržava dobru saradnju i zajedničke programe na kojima rade ove dve institucije“. Dodik je posebno naglasio da je reč o institucijama od velikog značaja za svaki narod i državu, zbog čega je važno da im se obezbede uslovi kako bi mogle da ispune svoju društvenu i nacionalnu misiju i ulogu.



Obraćajući se novinarima, nakon sastanka, Dodik je rekao da je ANURS u Srpskoj ostvarila značajno mesto i ulogu, i dodao: „Imajući u vidu činjenicu da srpski narod ovde predstavlja dominantnu većinu i zagledan je, ne samo u određene institucije, već i u čitavu Srbiju kao matičnu zemlju, tako i SANU doživljavamo kao svoju u želji da ostvarimo što veću saradnju i postignemo što bolje rezultate“.
Predsednik SANU je rekao da je sa predsednikom Srpske razgovarano o problemima obrazovanja, koje se nalazi na „civilizacijskoj raskrnisci i treba da odgovori izazovima vremena“. On je naveo da je ANURS, osim Matice Srpske, jedan od strateških partnera SANU i ocenio da „saradnja dve institucije može samo da relaksira svaku vrstu političke napetosti u skladu sa idejom da se na temeljima proširenog prostora kulture, umetnosti i nauke formira pozicija koja može da posluži i drugima da se pridruže“.