Printer Friendly Version Посета чланова Извршног одбора Српске академије наука и уметности Академији наука и уметности Републике Српске @ 17 October 2016 01:28 PM

Извршни одбор Српске академије наука и уметности (САНУ), посетио је Академију наука и уметности Републике Српске (АНУРС), 13. и 14.10. 2016. године.



Током посете, одржан је званични састанак извршних одбора две академије, на коме су председник САНУ академик Владимир С. Костић и председник АНУРС академик Рајко Кузмановић изложили програм сарадње и поручили да ће сарадња две институције током следеће године, бити проширена кроз 15 заједничких активности.



Председник САНУ Владимир С. Костић, коме је уручена повеља почасног члана АНУРС, рекао је да ће сарадња почети у области уметности и издавачке делатности. Притом је истакао да је дефинисан и низ конкретних научних скупова на пољима здравства, друштвено-хуманистичких и техничких наука, као и у области енергетике и развоја Подриња. Костић је нагласио да је стратешко партнерство са АНУРС међу приоритетима САНУ, истакавши да ова врста сарадње „није усмерена против неког трећег“. Посебно је поручио да „овде нема политике“ и да се „сарадња не може другачије посматрати осим као чиста логика“.
У оквиру сарадње САНУ и АНУРС, одржано је предавање академика Стевана Пилиповића, редовног члана САНУ и председника Огранка САНУ у Новом Саду, на тему „Г-типови простора ултрадистрибуција у првом квадранту и Вејлови псудодиференцијални оператори са радијалним симболима“, као и промоција књиге (зборника) „Могуће стратегије развоја Србије“, уредника академика Часлава Оцића.
У поменутом зборнику академика Оцића, приказан је део идеја научне, стручне и пословне јавности Србије о свеобухватном развоју Републике Србије у новим политичким, регионалним, тржишним и технолошким околностима развоја.
Председник Републике Српске Милорад Додик примио је делегације САНУ и АНУРС и поручио им да „подржава добру сарадњу и заједничке програме на којима раде ове две институције“. Додик је посебно нагласио да је реч о институцијама од великог значаја за сваки народ и државу, због чега је важно да им се обезбеде услови како би могле да испуне своју друштвену и националну мисију и улогу.



Обраћајући се новинарима, након састанка, Додик је рекао да је АНУРС у Српској остварила значајно место и улогу, и додао: „Имајући у виду чињеницу да српски народ овде представља доминантну већину и загледан је, не само у одређене институције, већ и у читаву Србију као матичну земљу, тако и САНУ доживљавамо као своју у жељи да остваримо што већу сарадњу и постигнемо што боље резултате“.
Председник САНУ је рекао да је са председником Српске разговарано о проблемима образовања, које се налази на „цивилизацијској раскрнисци и треба да одговори изазовима времена“. Он је навео да је АНУРС, осим Матице Српске, један од стратешких партнера САНУ и оценио да „сарадња две институције може само да релаксира сваку врсту политичке напетости у складу са идејом да се на темељима проширеног простора културе, уметности и науке формира позиција која може да послужи и другима да се придруже“.