Printer Friendly Version Svečanim nastupom u Banjaluci, Nacionalni ansambl „Kolo“ otvorio 69. sezonu @ 3 October 2016 03:12 PM


Nacionalni ansambl „Kolo“, svečano je otvorio 69. sezonu, u punoj dvorani sportskog centra „Borik“ u Banjaluci, 01.10.2016. godine, pod nazivom „Energija tradicije“. U dugoj istoriji ansambla „Kolo“, ovo je bilo prvo međunarodno otvaranje sezone.



Koncert ovog ansambla održan je pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, a u organizaciji Generalnog konzulata Republike Srbije u Banjaluci. Predsednik Dodik je ocenio da ovaj ansambl „na pravi način čuva tradiciju srpske kulture“ i dodao da je rukovodstvo Kola učinilo posebnu čast Banjaluci, time što je svoju koncertnu sezonu počelo u ovom gradu na Vrbasu.



Scensko-vizuelni spektakl pred Banjalučanima je otvoren izvođenjem pesme iz Potkozarja „Oj, devojko, draga dušo moja“, a potom su usledile igre iz Šumadije, istočne Hercegovine, okoline Niša, sa Stare planine, ciganska igra iz Vojvodine, igra sa banatskim motivima, svadbenim običajima iz okoline Gnjilana i sl. Gledaoci su imali priliku da uživaju u novoj koreografiji, dizajnu, grafici, svetlosnim efektima i, iznad svega, vrhunskom nastupu članova Nacionalnog ansambla „Kolo“.
Posebno oduševljenje publike privukao je koncept nastupa, koji odudara od tipičnog modela kulturno-umetničkih društava. Tako je ansambl „Kolo“, umrežen sa drugim umetnostima, na potpuno drugačiji način publici doneo duh narodnih igara u spoju sa savremenim tehnologijama. Zahvaljujući novom konceptu najave, uz korišćenje video bima, publici su, pre svake igre, glumci iz Srbije, ali i članovi ansambla, na zanimljiv način najavili predstojeći nastup, opisujući način na koji se koreografije izvode, ili pričajući legendu vezanu za određenu igru.



Direktor Ansambla, Vladimir Dekić, gostujući u programu Radio televizije RS, kao i na lokalnim televizijama pre nastupa „Kola“, posebno je potencirao visok nivo programa i potpuno novu režijsku koncepciju koja pruža „drugi ugao gledanja ove vrste umetnosti“. Pritom je objasnio na koji način će biti primenjena savremena scenska tehnologija, u prezentaciji svojevrsnih umetničkih dela i nematerijalne baštine srpskog naroda. 

Koncertu su, osim predsednika RS Milorada Dodika, prisustvovali i Rajko Kuzmanović, predsednik Akademije nauka i umetnosti RS, Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS, Nebojša Radmanović, potpredsednik SNSD-a, Siniša Karan, predsednik Republičke komisije za sprovođenje referenduma,  Mirko Stanetić, direktor Kliničko bolničkog centra Banja Luka, Luka Kecman, dekan Akademije umetnosti u Banjaluci, Ari Livne, šef Predstavništva RS u Izraelu, veći broj načelnika opština iz RS, predstavnici kulturnih, sportskih i drugih udruženja, kao i brojni građani Banjaluke i okolnih mesta.



Generalni konzulat Republike Srbije u Banjaluci, pružio je svu neophodnu pomoć i podršku Nacionalnom ansamblu „Kolo“ i njegovom rukovodstvu, počev od prvih sastanaka i dogovora, preko prihvata i organizacije gostovanja na nacionalnoj i lokalnim televizijama, do prisustva svih zaposlenih koncertu u dvorani „Borik“, gde je generalni konzul Nikolić dao posebnu izjavu za medije, povodom njihovog nastupa.