Printer Friendly Version Završena prva faza konzervatorsko-restauratorskih radova na Spomen kosturnici u Vardištu kod Višegrada @ 30 September 2016 09:13 AM

Prva faza rekonstrukcije Spomen-kapele i kosturnice u Vardištu u kojoj su sahranjene kosti 440 srpskih dobrovoljaca i boraca poginulih na ratištima oko Višegrada 1915. godine je završena.



Sredstva za ovaj projekat u iznosu od oko 71.000 KM obezbedila je Vlada Republike Srbije, a oko 25.000 KM  u infrastrukturi je uložila opština Višegrad, uz pomoć preduzeća „Romanijaputevi“ i „Elektrodistribucija“ kao i Srpskog sokolskog društva „Soko“. Rukovodilac konzervatorskih radova bila je arhitekta Mirjana Savković iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo.



Prijemu radova, pored članova Komisije koju je formirao Generalni konzulat Republike Srbije u Banjaluci, prisustvovali su načelnik opštine Višegrad, Slaviša Mišković sa saradnicima, predstavnik Srpske pravoslavne crkve arhimandrit Jovan Gardović, izvođač radova Darko Petković, predstavnici medija, kao i generalni konzul Republike Srbije u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, Vladimir Nikolić.