Printer Friendly Version Ambasador Vukićević i generalni konzul Nikolić posetili Narodnu skupštinu Republike Srpske @ 20 September 2016 02:53 PM

U okviru redovnih diplomatskih aktivnosti, ambasador Republike Srbije u Bosni i Hercegovini (BiH), Stanimir Vukićević i generalni konzul Republike Srbije u Republici Srpskoj, BiH, Vladimir Nikolić, sastali su se 20.09.2016. godine sa predsednikom Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), Nedeljkom Čubrilovićem.



Tokom sastanka, razmenjena su mišljenja o aktuelnim pitanjima u Republici Srpskoj, BiH, kao i regionu.
Diskutujući o predstojećem referendumu, predsednik Čubrilović je istakao da NSRS, kao najviši ustavotvorni i zakonodavni organ vlasti, postupa u skladu sa Ustavom i Poslovnikom o radu, te da će se njen Kolegijum odrediti u vezi sa odlukama Ustavnog suda BiH, kao i o terminu održavanja sledeće sednice. Pritom je precizirao da će se Kolegijum NSRS izjasniti i zatražiti stav ovlašćenih predlagača u vezi primene odluke Ustavnog suda BiH. Posebno je naglasio da će NSRS ostati dosledna ranije donesenim aktima i aktivno učestvovati u pravnom procesu, u vezi sa odlukama Ustavnog suda BiH, uz jasno izraženo opredeljenje za mirna i konstruktivna rešenja, koja su u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i koja odražavaju volju sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta u BiH.
Ambasador Vukićević je ponovio od ranije poznat stav Republike Srbije, povodom najavljenog referenduma. Istovremeno je istakao da će Srbija, i u narednom periodu, posebnu pažnju poklanjati očuvanju stabilnosti i mira u regionu, uz poštovanje teritorijalnog integriteta BiH, kao i integriteta entiteta Republike Srpske.