Printer Friendly Version Амбасадор Вукићевић и генерални конзул Николић посетили Народну скупштину Републике Српске @ 20 September 2016 02:50 PM

У оквиру редовних дипломатских активности, амбасадор Републике Србије у Босни и Херцеговини (БиХ), Станимир Вукићевић и генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, БиХ, Владимир Николић, састали су се 20.09.2016. године са председником Народне скупштине Републике Српске (НСРС), Недељком Чубриловићем.



Током састанка, размењена су мишљења о актуелним питањима у Републици Српској, БиХ, као и региону.
Дискутујући о предстојећем референдуму, председник Чубриловић је истакао да НСРС, као највиши уставотворни и законодавни орган власти, поступа у складу са Уставом и Пословником о раду, те да ће се њен Колегијум одредити у вези са одлукама Уставног суда БиХ, као и о термину одржавања следеће седнице. Притом је прецизирао да ће се Колегијум НСРС изјаснити и затражити став овлашћених предлагача у вези примене одлуке Уставног суда БиХ. Посебно је нагласио да ће НСРС остати доследна ранијe донесеним актима и активно учествовати у правном процесу, у вези са одлукама Уставног суда БиХ, уз јасно изражено опредељење за мирна и конструктивна решења, која су у склaду са Дејтонским мировним споразумом и која одражавају вољу сва три конститутивна народа и два ентитета у БиХ.
Амбасадор Вукићевић је поновио од раније познат став Републике Србије, поводом најављеног референдума. Истовремено је истакао да ће Србија, и у наредном периоду, посебну пажњу поклањати очувању стабилности и мира у региону, уз поштовање територијалног интегритета БиХ, као и интегритета ентитета Републике Српске.