Printer Friendly Version Наjбољи ученици основних школа са Косова и Метохије допутовали у Републику Српску @ 23 August 2016 08:03 AM

 

У организацији Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији (КиМ), око 500 ученика основних школа са КиМ допутовало је 20. августа у Републику Српску. Они ће седам дана боравити као гости у породицама њихових вршњака из Бијељине, Бањалуке, Приједора, Лакташа, Градишке, Прњавора, Модриче, Шамца, Брода и Гацка.
Деца су допутовала у оквиру пројекта „Спојимо српску децу Космета и Републике Српске“, а у бањи Дворови су их дочекали министри просвете Дане Малешевић и индустрије Петар Ђокић, као и заменик директора Канцеларије за КиМ Жељко Јовић.

Ђокић је подсетио да је Влада Републике Српске (РС), изградила шест станова за смештај Срба избеглих у северни део КиМ, као и Културни центар РС у Косовској Митровици. Такође је рекао да на тај начин „упозоравамо светску јавност на подручје Европе у коме у неслободи живи српски народ, и не само што није слободан, него није ни равноправан“.
Министар просвете РС, Дане Малешевић, истакао је да је овогодишња посета посебно значајна зато што је то награда за најбоље ученике, за оне који су „одлични у учењу и владању и којима ће то бити подстрек да наставе да уче јер им знање никада нико не може одузети“.
Милорад Арлов, који је испред Одбора за помоћ Србима на КиМ дао највећи допринос у организацији поменутог боравка, подсетио је да је у протеклих пет година организован значајан број акција помоћи за Србе на КиМ. Посебно је нагласио да је Одбор посвећен помоћи српском народу да опстане у тој покрајини Републике Србије, истичући да се на том простору налазе српске светиње и да је Косово и Мертохија „икона српског народа, ма где они били у свету“.
Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци, пружио је значајну подшку реализацији пројекта „Спојимо српску децу Космета и Републике Српске“.