Printer Friendly Version Обележавање 75 година од формирања концентрационог логора у Јасеновцу @ 23 August 2016 07:54 AM


Премијер Републике Србије Александар Вучић и чланови владе Србије, боравили су 19. августа 2016. године у Републици Српској - Доњој Градини, где се обележавало 75 година од почетка геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у концентрационом логору Јасеновац. Њих су, на аеродрому Маховљани код Бањалуке, дочекали председник Републике Српске (РС), Милорад Додик председница владе РС Жељка Цвијановић са члановима владе, амбасадор Републике Србије у Босни и Херцеговини (БиХ), Станимир Вукићевић и генерални конзул Србије у РС, БиХ, Владимир Николић.

Централна манифестација обележавања 75-те годишњице од формирања логора смрти у Јасеновцу, организована је испред споменика „Топола ужаса“ у Доњој Градини.



Након интонирања химни Србије и Српске и историјског часа професора Горана Латиновића, са бањалучког Филозофског факултета, великом броју присутних грађана обратили су се премијер Александар Вучић и Милорад Додик, председник РС.

Премијер Александар Вучић рекао је да су пре 75 година у Доњој Градини направљена стратишта и гробнице за оне који су тада „сметали развоју једне нацистичке државе“. Истакао је да је Доња Градина једно од хиљада стратишта у којима је наш народ страдао, а да се и не зна тачан број. Такође је рекао да је задатак институција да утврде колико је Срба страдало у Јасеновцу. Током говора, посебно је поручио: „Никада више никоме нећемо дозволити  Јасеновац, Јадовно ни Олују. Срби више неће у јаме!“.


Председник РС, Милорад Додик, рекао је да се у Доњој Градини неће спуштати заставе на пола копља, јер је опредељење Српске да се код „Тополе ужаса“ дигну заставе мира. Истовремено је навео да 500.000 Срба није у Јасеновцу страдало случајно и додао: „нису се овде задесили случајно, били су мета, јер су били на страни истине“. Додик је, између осталог, подсетио и на чињеницу да су усташе током Другог светског рата убиле 55 одсто становништва Козарске Дубице. Посебно је истакао да је Републике Српска створена као „израз воље српског народа у БиХ, те као институционална заштита народа над којим је у Другом светском рату први пут почињен геноцид“.

Скупу су, поред чланова влада Србије и Српске, присуствовали и представници народних скупштина Србије и Српске, саветник и изасланик председника Србије Радослав Павловић, председник Покрајинске владе Војводине Игор Мировић, са члановима владе, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић са сарадницима, представници државних органа и институција Републике Српске, Српске православне цркве, Трећег Република Српска пука Оружаних снага БиХ, чланови дипломатског кора акредитовани у БиХ, изасланици Савеза јеврејских општина, ромске националне мањине, начелници подкозарских градова и бројна удружења грађана из Србије и РС.

 


Званична манифестација завршена је паљењем свећа. Њих су најпре прислужили премијер Србије Александар Вучић и председник РС Милорад Додик, а потом и бројни грађани који су присуствовали поменутом комеморативном скупу.