Printer Friendly Version Генерални конзул Владимир Николић учествовао у обележавањима 75 година од устанка народа БиХ против фашизма у Другом светском рату @ 28 July 2016 02:33 PM

Поводом обележавања 75-те годишњице од подизања устанка народа у Босни и Херцеговини против фашизма у Другом светском рату, 27. јула 2016. године положени су венци на партизанском гробљу у Кнежици код Козарске Дубице и на споменик палим Крајишницима на Бањ брду у Бањалуци.

Устанак народа и народности БиХ против фашистичке окупације покренут је 27. јула 1941. године на Козари, под вођством доктора Младена Стојановића, а у Милића Гају у Козарској Дубици традиционалним народним окупљањем учесника и поштовалаца Народноослободилачког рата (НОР-а) и њихових потомака, сваке године се обележава сећање на тај догађај.
Сенима жртава из Другог светског рата поклонили су се преживели козарачки борци, учесници НОР-а, али и грађани и представници бројних удружења поткозарских општина – Козарске Дубице, Градишке, Новог Града и Костајнице, као и градова Приједор и Бањалука.
Генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, БиХ, Владимир Николић је, поред осталих званичних делегација Републике Српске, положио венац на партизанском гробљу у Кнежици код Козарске Дубице.


Генерални конзул је истог дана и истим поводом, такође, присуствовао обележавању годишњице устанка на бањалучком излетишту Бањ брдо, где је у јулу месецу 1941. године донета одлука о подизању устанка против фашизма.