Printer Friendly Version Početak radova na izvođenju prve faze rekonstrukcije Spomen kapele sa Kosturnicom u Vardištu @ 12 July 2016 02:34 PM

U Vardištu kod Višegrada, 01.jula 2016.godine, počela je obnova Spomen kapele sa kosturnicom, u kojoj su sahranjeni posmrtni ostaci 440 vojnika poginulih u Prvom svetskom ratu.

Spomen kosturnicu u Vardištu podigli su Josif i Stana Matković iz Beograda, 1931.godine u znak sećanja na svoja dva sina-vojnika Bogoljuba i podnarednika Velizara, koji su stradali na višegradskom ratištu u Prvom svetskom ratu.



Renoviranje ovog spomenika kulture realizuje se uz pomoć Vlade Srbije i Zavoda za zaštitu spomenika iz Kraljeva. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije doznačilo je finansijska sredstva Generalnom konzulatu u Banjaluci, zaduživši ga pritom da organizuje, sprovede i ostvari punu kontrolu u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, kako bi se sve planirane aktivnosti na obnove i rekonstrukcije Spomen kapele realizovale u predviđenom roku.
Planirano je da prva faza radova (pripremnih, demontažnih, montažnih, zemljanih, betonskih, zidarskih, bravarskih, kameno-rezačkih, fasaderskih, molersko-farbarskih i drugih građevinskih radova, kao i postavljanje elektro instalacija u skladu sa tenderskom i projektnom dokumentacijom), bude završena do kraja avgusta 2016.godine.
Imajući u vidu obim i specifičnost izvođenja radova, 27. juna 2016.godine u Višegradu je održan sastanak sa načelnikom opštine, gospodinom Slavišom Miškovićem i njegovim saradnicima. Sastanku su prisustvovali i arhimandrid Jovan Gardović, gospođa Mirjana Slavković iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljeva kao nadzornog organa, gospodin Darko Petković, vlasnik Društva za građevinarstvo „Petković“ d.o.o. koje će izvoditi radove i Radoslav Ilić, konzul u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Banjaluci. Tom prilikom je zaključeno da su stvoreni svi neophodni uslovi za početak izvođenja radova na rekonstrukciji Spomen kapele sa kosturnicom u Vardištu i da realizacija planirane obnove može početi. Opština Višegrad će u skladu sa svojim nadležnostima, pružiti maksimalnu pomoć i podršku u obnovi ovog spomenika kulture kako bi u što skorije vreme bio dostupan za posetu široj javnosti.



Nakon sastanka, izvršen je obilazak Spomen kapele sa kosturnicom, u prisustvu predstavnika Generalnog konzulata Republike Srbije iz Banjaluke, opštine Višegrad, Mesne zajednice Vardište, Srpske pravoslavne crkve, izvođača radova i nadzornog organa iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo.