Printer Friendly Version Generalni konzul Vladimir Nikolić prisustvovao otvaranju izložbe akademika Dušana Otaševića u Muzeju savremene umetnosti u Banjaluci @ 20 June 2016 11:34 AM

U Muzeju savremene umetnosti Republike Srpske,16. juna 2016. godine, otvorena je izložba umetnika i akademika Dušana Otaševića pod nazivom „Ilija Dimić – izložba slika i konstrukcija“.

Izložbom je predstavljen jedinstven koncept o Iliji Dimiću „imaginarnom geniju i idealnom umetniku“, čiju su živopisnu biografiju zajedno osmislili Dušan Otašević i Branko Vučićević, ugledni filmski teoretičar, kritičar i scenarista iz Beograda. Izložbu je otvorio akademik Rajko Kuzmanović

Život Ilije Dimića je hronološki smešten u period od 1901. godine, kada je rođen u Beogradu, do 1938. godine, kada je poginuo kao borac u Španskom građanskom ratu. Školovao se na Bauhausu, oduševljavao se dadaizmom, zenitizmom, ruskim konstruktivizmom, dopisivao se s Tatlinom, bio opsednut letenjem, a uzor mu je bio Dedal. U tom duhu su i nastali Ilijini radovi aerodinamičkih linija, koje je Otašević patinirao, ne bi li delovali što autentičnije.

Dušan Otašević je jedan od najznačajnijih umetnika i predstavnika pop-art umetnosti u bivšoj Jugoslaviji. Izlagao je više puta samostalno u Beogradu, a potom su usledili brojni nastupi u inostranstvu, uključujući i predstavljanje na 36. bijenalu u Veneciji 1972. godine. Priredio je više od pedeset samostalnih izložbi i učestvovao na više od sto pedeset kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Član je ULUS-a od 1967. godine. Predavao je na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu od 2000-2006. Dopisni je član Srpske akademije nauka i umetnosti od 2003, a redovni od 2009. godine. Od 2011. Obavlja dužnost upravnika Galerije Srpske akademije nauka i umetnosti. Značaj Otaševićevih radova i njihova današnja aktuelnost, potvrđuje njegovo učešće na izložbi „The World Goes Pop“ u Tate Modern galeriji u Londonu, koja je trajala od septembra 2015. do januara 2016. godine.

Otvaranju izložbe, koja je realizovana u saradnji sa Galerijom Srpske akademije nauka i umetnosti i Fondacijom kolekcije Trajković iz Beograda, a biće otvorena do 26. avgusta 2016. godine, prisustvovao je i generalni konzul Republike Srbije u Republici Srpskoj, BiH, Vladimir Nikolić.