Printer Friendly Version Генерални конзул Владимир Николић присуствовао отварању изложбе академика Душана Оташевића у Музеју савременe уметности у Бањалуци @ 20 June 2016 11:30 AM

У Музеју савремене уметности Републике Српске,16. јуна 2016. године, отворена је изложба уметника и академика Душана Оташевића под називом „Илија Димић – изложба слика и конструкција“.

Изложбом је представљен јединствен концепт о Илији Димићу „имагинарном генију и идеалном уметнику“, чију су живописну биографију заједно осмислили Душан Оташевић и Бранко Вучићевић, угледни филмски теоретичар, критичар и сценариста из Београда. Изложбу је отворио академик Рајко Кузмановић

Живот Илије Димића је хронолошки смештен у период од 1901. године, када је рођен у Београду, до 1938. године, када је погинуо као борац у Шпанском грађанском рату. Школовао се на Баухаусу, одушевљавао се дадаизмом, зенитизмом, руским конструктивизмом, дописивао се с Татлином, био опседнут летењем, а узор му је био Дедал. У том духу су и настали Илијини радови аеродинамичких линија, које је Оташевић патинирао, не би ли деловали што аутентичније.

Душан Оташевић је један од најзначајнијих уметника и представника поп-арт уметности у бившој Југославији. Излагао је више пута самостално у Београду, а потом су уследили бројни наступи у иностранству, укључујући и представљање на 36. бијеналу у Венецији 1972. године. Приредио је више од педесет самосталних изложби и учествовао на више од сто педесет колективних изложби у земљи и иностранству. Члан је УЛУС-а од 1967. године. Предавао је на Академији лепих уметности у Београду од 2000-2006. Дописни је члан Српске академије наука и уметности од 2003, а редовни од 2009. године. Од 2011. Обавља дужност управника Галерије Српске академије наука и уметности. Значај Оташевићевих радова и њихова данашња актуелност, потврђује његово учешће на изложби „The World Goes Pop“ у Тате Модерн галерији у Лондону, која је трајала од септембра 2015. до јануара 2016. године.

Отварању изложбе, која је реализована у сарадњи са Галеријом Српске академије наука и уметности и Фондацијом колекције Трајковић из Београда, а биће отворена до 26. августа 2016. године, присуствовао је и генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, БиХ, Владимир Николић.