Printer Friendly Version Boravkom treće grupa nagrađenih učenika iz R. Srpske u Beogradu završena je realizacija literarnog projekta „Kako vidim Srbiju u budućnosti“ @ 3 June 2016 01:00 PM

Pet nagrađenih učenika na literanom konkursu „Kako vidim Srbiju u budućnosti“, kao i dve njihove profesorke, boravili su u Beogradu od 27. do 29. maja 2016. godine. Domaćin im je bila Turistička organizacija Beograd (TOB), koja je organizovala smeštaj u hotelu, ručak u boemskoj četvrti „Skadarlija“, kao i razgledanje Beograda minibusom, otvorenim autobusom i šetnju sa vodičem kroz ambijentalne celine grada. Pored toga, imali su priliku da posete Muzej Vuka i Dositeja, kao i Muzej istorije Srbije (izložba Mihajlo Pupin - od fizičke do duhovne realnosti). TOB je obezbedila i poklon ulaznice gostima, za prisustvo festivalu manifestacija i destinacija, pod nazivom „Beogradski manifest“ na Kalemegdanu.

Pored pomenutog angažovanja TOB-a, Generalni konzulat Srbije u Banjaluci je u saradnji sa direktorom Predstavništva Republike Srpske u Beogradu, organizovao prijem učenika, njihovih profesora i predstavnika RTRS u rezidencijalnoj vili Republike Srpske na Dedinju. Goste je primio i za njih organizovao svečani ručak, direktor Predstavništva Mlađen Cicović.

Trećeg dana boravka u Beogradu (nedelja 29.05.2016. godine), Generalni konzulat je obezbedio gostovanje učenika, njihovih nastavnika i novinara RTRS-a u emisiji „Žikina šarenica“. Tom prilikom je emitovana i 10-to minutna reportaža koja je obuhvatila prethodne boravke nagrađenih učenika u Novom Sadu i Kragujevcu, kao i neposredan razgovor o utiscima koje nose iz Beograda.

Ovim boravkom je završen projekat koji Generalni konzulat tradicionalno organizuje povodom Sretenja – Dana državnosti Republike Srbije, u saradnji sa Ministarstvom prosvete i kulture - Republičkim pedagoškim zavodom Republike Srpske. Konkurs je bio otvoren za učenike iz 92 srednje škole, koji su literarnim radom trebali da izraze svoja osećanja i razmišljanja o Republici Srbiji, u proznom tekstu „Kako vidim Srbiju u budućnosti“. Time je pružena mogućnost velikom broju mladih ljudi da pokažu svoju kreativnost i jedinstveni umetnički kvalitet koji nose u sebi.

Celokupna manifestacija je bila podržana od velikog broja zvaničnih institucija i organizacija, kako u Republici Srbiji tako i u Republici Srpskoj. Zahvaljujući tome i činjenici da su Radio televizija Srbije i Radio televizija Republike Srpske zvanično pružili medijsku podršku nagradnom takmičenju, talentovani učenici su dobili priliku da se predstave široj javnosti i pokažu da su umetnost i kultura bili o ostali najvažniji oblik komunikacije između ljudi.

Verujemo da će nagradno putovanje i vikendi provedeni u Novom Sadu, Kragujevcu i Beogradu, ostati u dugom sećanju nagrađenih učenika, a njihovoj školskoj generaciji biti podsticaj da i sledeće godine uzmu aktivno učešće u ovoj tradicionalnoj manifestaciji. Generalni konzulat Srbije u Banjaluci će naći načina da ih u tome podrži, kako bi dodatno radili na ličnom usavršavanju, osposobljavanju, izgradnji i jačanju sopstvenog identiteta i očuvanju bogate kulturne baštine srpskog naroda.

Detalje sa putovanja i boravka nagrađenih učenika u Beogradu, možete pogledati na:

https://youtu.be/4wNpJ3hGWBU