Printer Friendly Version Боравком треће група награђених ученика из Р. Српске у Београду завршена је реализација литерарног пројекта „Како видим Србију у будућности“ @ 3 June 2016 12:48 PM

Пет награђених ученика на литераном конкурсу „Како видим Србију у будућности“, као и две њихове професорке, боравили су у Београду од 27. до 29. маја 2016. године. Домаћин им је била Туристичка организација Београд (ТОБ), која је организовала смештај у хотелу, ручак у боемској четврти „Скадарлија“, као и разгледање Београда минибусом, отвореним аутобусом и шетњу са водичем кроз амбијенталне целине града. Поред тога, имали су прилику да посете Музеј Вука и Доситеја, као и Музеј историје Србије (изложба Михајло Пупин - од физичке до духовне реалности). ТОБ је обезбедила и поклон улазницe гостима, за присуство фестивалу манифестација и дестинација, под називом „Београдски манифест“ на Калемегдану.

Поред поменутог ангажовања ТОБ-а, Генерални конзулат Србије у Бањалуци је у сарадњи са директором Представништва Републике Српске у Београду, организовао пријем ученика, њихових професора и представника РТРС у резиденцијалној вили Републике Српске на Дедињу. Госте је примио и за њих организовао свечани ручак, директор Представништва Млађен Цицовић.

Трећег дана боравка у Београду (недеља 29.05.2016. године), Генерални конзулат је обезбедио гостовање ученика, њихових наставника и новинара РТРС-а у емисији „Жикина шареница“. Том приликом је емитована и 10-то минутна репортажа која је обухватила претходне боравке награђених ученика у Новом Саду и Крагујевцу, као и непосредан разговор о утисцима које носе из Београда.

Овим боравком је завршен пројекат који Генерални конзулат традиционално организује поводом Сретења – Дана државности Републике Србије, у сарадњи са Министарством просвете и културе - Републичким педагошким заводом Републике Српске. Конкурс је био отворен за ученике из 92 средње школе, који су литерарним радом требали да изразе своја осећања и размишљања о Републици Србији, у прозном тексту „Како видим Србију у будућности“. Тиме је пружена могућност великом броју младих људи да покажу своју креативност и јединствени уметнички квалитет који носе у себи.

Целокупна манифестација је била подржана од великог броја званичних институција и организација, како у Републици Србији тако и у Републици Српској. Захваљујући томе и чињеници да су Радио телевизија Србије и Радио телевизија Републике Српске званично пружили медијску подршку наградном такмичењу, талентовани ученици су добили прилику да се представе широј јавности и покажу да су уметност и култура били о остали најважнији облик комуникације између људи.

Верујемо да ће наградно путовање и викенди проведени у Новом Саду, Крагујевцу и Београду, остати у дугом сећању награђених ученика, а њиховој школској генерацији бити подстицај да и следеће године узму активно учешће у овој традиционалној манифестацији. Генерални конзулат Србије у Бањалуци ће наћи начина да их у томе подржи, како би додатно радили на личном усавршавању, оспособљавању, изградњи и јачању сопственог идентитета и очувању богате културне баштине српског народа.

Детаље са путовања и боравка награђених ученика у Београду, можете погледати на:

https://youtu.be/4wNpJ3hGWBU