Printer Friendly Version Učenici i nastavnici isturenog odeljenja Gimnazije „Sveti Sava“ iz Osojana posetili Generalni konzulat Republike Srbije @ 26 May 2016 03:01 PM

Deset učenika i četiri nastavnika Gimnazije „Sveti Sava“ iz Peći, sa sedištem u Goraždevcu, istureno odeljenje Osojane, u prisustvu njihovog domaćina - direktora banjalučke Gimnazije, Zorana Pejašinovića, posetili su 26.05.2016. godine Generalni konzulat Republike Srbije u Banjaluci.



Generalni konzul Vladimir Nikolić primio je učenike i njihove nastavnike u prostorijama Generalnog konzulata. Tokom neformalnog razgovora, objasnio im je osnove i način funkcionisanja diplomatsko konzularnih predstavništava Republike Srbije, težišno značaj i ulogu Generalnog konzulata Republike Srbije u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini.



Gosti su ukratko informisali generalnog konzula Nikolića o utiscima iz boravka kod banjalučkih vršanja i aktivnostima njihove Gimnazije, koja spada u red najstarijih obrazovnih ustanova te vrste na Kosovu i Metohiji. Gimnazija „Sveti Sava“ je osnovana pre 103 godine (1913. godine), kao osmorazredna gimnazija i učiteljska škola odlukom kralja Nikole. Posebno su ukazali na težak položaj srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, koji se svakodnevno bori za opstanak i poboljšanje životnih uslova u jednom od najvećih povratničkih mesta na Kosmetu.

Nastavnici pomenute Gimnazije istakli su da su deca najveće blago Osojana i garant bolje budućnosti, o čemu svedoče i ovi učenici koji su ujedno i jedini predstavnici sva četiri razreda ove škole, koja ukupno broji 10 srednjoškolaca. Većina njih će, nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja, nastaviti studije na fakultetima u Kosovskoj Mitrovici i ostati da živi na Kosovu i Metohiji.