Printer Friendly Version Ученици и наставници истуреног одељења Гимназије „Свети Сава“ из Осојана посетили Генерални конзулат Републике Србије @ 26 May 2016 02:59 PM

Десет ученика и четири наставника Гимназије „Свети Сава“ из Пећи, са седиштем у Гораждевцу, истурено одељење Осојане, у присуству њиховог домаћина - директора бањалучке Гимназије, Зорана Пејашиновића, посетили су 26.05.2016. године Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци.



Генерални конзул Владимир Николић примио је ученике и њихове наставнике у просторијама Генералног конзулата. Током неформалног разговора, објаснио им je основе и начин функционисања дипломатско конзуларних представништава Републике Србије, тежишно значај и улогу Генералног конзулата Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини.



Гости су укратко информисали генералног конзула Николића о утисцима из боравка код бањалучких вршања и активностима њихове Гимназије, која спада у ред најстаријих образовних установа те врсте на Косову и Метохији. Гимназија „Свети Сава“ је основана пре 103 године (1913. године), као осморазредна гимназија и учитељска школа одлуком краља Николе. Посебно су указали на тежак положај српског народа на Косову и Метохији, који се свакодневно бори за опстанак и побољшање животних услова у једном од највећих повратничких места на Космету.

Наставници поменуте Гимназије истакли су да су деца највеће благо Осојана и гарант боље будућности, о чему сведоче и ови ученици који су уједно и једини представници сва четири разреда ове школе, која укупно броји 10 средњошколаца. Већина њих ће, након завршетка средњошколског образовања, наставити студије на факултетима у Косовској Митровици и остати да живи на Косову и Метохији.