Printer Friendly Version Generalni konzulat Republike Srbije u Banjaluci bio je domaćin predstave „Bela kafa“, na Teatar festu Petar Kočić, koja je osvojila i veliki broj nagrada @ 25 May 2016 01:19 PM

U okviru takmičarskog dela devetnaestog Teatar festa „Petar Kočić“, koji je organizovan u Narodnom pozorištu Republike Srpske, 17. maja 2016. godiine odigrana je i predstava „Bela kafa“, prema tekstu Aleksandra Popovića, u izvođenju  Narodnog pozorišta iz Beograda.

Komad je režirao Milan Nešković, a u predstavi su igrali Branko Vidaković, Jasmina Avramović, Pavle Jerinić, Vanja Ejdus, Nenad Stojmenović i Nada Šargin.

Čuveni pozorišni pisac Aleksandar Popović (1929 - 1996), napisao je ovaj pozorišni komad 1990. godine, predosećajući veliku tragediju i raspad Jugoslavije. Radnja je smeštena u period između 1941. i 1955. godine, a bavi se jednom građanskom porodicom koja nestaje u turbulentnom vremenu.

Predstava članova Narodnog pozorišta Beograd trajala je skoro dva i po sata, bez pauze, ali su glumci svojom igrom na sceni uspeli da zaokupe pažnju i dobiju buran aplauz od ljubitelja dramske umetnosti, u punoj sali Narodnog pozorišta RS.

Domaćin predstave bio je Generalni konzulat Republike Srbije u Banjaluci tako da je, nakon izvođenja pozorišnog komada „Bela kafa“, generalni konzul Vladimir Nikolić priredio koktel za sve učesnike i posetioce koji su te večeri uživali prisustvujući takmičarskom delu Teatar festa „Petar Kočić“.

Svečano zatvaranje Teatar festa „Petar Kočić“, 24. maja 2016. godine, obeležio je Gala koncert Konstantina Kostjukova i zvezda Beogradskog baleta, koje je oduševljena publika nagradila dugotrajnim aplauzom.

Predstava „Duh koji hoda“ Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad i Centra za razvoj vizuelne kulture dobitnik je nagrade za najbolju predstavu u celini, 19. Teatar festa „Petar Kočić“ u Banjaluci.

Takvu odluku je doneo stručni žiri, nakon šest odgledanih predstava u zvaničnoj selekciji Teatar festa, u sastavu Nebojša Bradić, član, Duško Ljuština, član, Dževdet Tuzlić, član i Slađana Zrnić, predsednik žirija.

Priznanje za najbolju mušku ulogu „za izraženu transformaciju i samoironijski otklon“, dodeljen je Branku Vidakoviću, za ulogu Momčila Jabučila u predstavi „Bela kafa“ Narodnog pozorišta iz Beograda.

Nagrada za najbolju žensku ulogu dodeljena je Nadi Šargin za ulogu Zore Šišarke, koju je jezgrovito donela u raskalšnom stilu samoironije, sa puno nezadrživog šarma, u predstavi „Bela kafa“, dok je nagrada za najbolju kostimografiju pripala je Marini Vukasović-Medenica, za rešenje kostima kojim se omogućava protok vremena, promena karaktera i situacija, takođe u predstavi „Bela kafa“.

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Aleksandru Popovskom koji je „znalački postavio komad i likove, te odlično pogodio transparentnu komiku smeha iz groba“, u komadu „Duh koji hoda“ Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad i Centra za razvoj vizuelne kulture. Najbolji dramski tekst napisao je, prema oceni žirija, Dejan Dukovski, takođe za predstavu „Duh koji hoda“, umetnički analizirajući modele društvenih oblika ponašanja. Žiri je odlučio da nagradi i najbolju scenografiju Tadžisera Sevindža i Saše Senkovića, „za veoma upečatljivo i funkcionalno rešenje scenskog prostora, te podršku scenskoj igri i kreativnim vizuelnim elementima“, u istooj predstavi.

Generalni konzulat Republike Srbije, kao i prethodne godine, pružio je maksimalnu podršku organizaciji ove jedinstvene kulturne manifestacije, povodom čega je dobio i posebnu zahvalnost od organizatora, podržanu burnim aplauzom banjalučke publike.