Printer Friendly Version Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци био је домаћин представе „Бела кафа“, на Театар фесту Петар Кочић, која је освојила и велики број награда @ 25 May 2016 01:14 PM

У оквиру такмичарског дела деветнаестог Театар феста „Петар Кочић“, који је организован у Народном позоришту Републике Српске, 17. маја 2016. годиине одиграна је и представа „Бела кафа“, према тексту Александра Поповића, у извођењу  Народног позоришта из Београда.

Комад је режирао Милан Нешковић, а у представи су играли Бранко Видаковић, Јасмина Аврамовић, Павле Јеринић, Вања Ејдус, Ненад Стојменовић и Нада Шаргин.

Чувени позоришни писац Александар Поповић (1929 - 1996), написао је овај позоришни комад 1990. године, предосећајући велику трагедију и распад Југославије. Радња је смештена у период између 1941. и 1955. године, а бави се једном грађанском породицом која нестаје у турбулентном времену.

Представа чланова Народног позоришта Београд трајала је скоро два и по сата, без паузе, али су глумци својом игром на сцени успели да заокупе пажњу и добију буран аплауз од љубитеља драмске уметности, у пуној сали Народног позоришта РС.

Домаћин представе био је Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци тако да је, након извођења позоришног комада „Бела кафа“, генерални конзул Владимир Николић приредио коктел за све учеснике и посетиоце који су те вечери уживали присуствујући такмичарском делу Театар феста „Петар Кочић“.

Свечано затварање Театар феста „Петар Кочић“, 24. маја 2016. године, обележио је Гала концерт Константина Костјукова и звезда Београдског балета, које је одушевљена публика наградила дуготрајним аплаузом.

Представа „Дух који хода“ Српског народног позоришта Нови Сад и Центра за развој визуелне културе добитник је награде за најбољу представу у целини, 19. Театар феста „Петар Кочић“ у Бањалуци.

Такву одлуку је донео стручни жири, након шест одгледаних представа у званичној селекцији Театар феста, у саставу Небојша Брадић, члан, Душко Љуштина, члан, Џевдет Тузлић, члан и Слађана Зрнић, председник жирија.

Признање за најбољу мушку улогу „за изражену трансформацију и самоиронијски отклон“, додељен је Бранку Видаковићу, за улогу Момчила Јабучила у представи „Бела кафа“ Народног позоришта из Београда.

Награда за најбољу женску улогу додељена је Нади Шаргин за улогу Зоре Шишарке, коју је језгровито донела у раскалшном стилу самоироније, са пуно незадрживог шарма, у представи „Бела кафа“, док је награда за најбољу костимографију припала је Марини Вукасовић-Меденица, за решење костима којим се омогућава проток времена, промена карактера и ситуација, такође у представи „Бела кафа“.

Награда за најбољу режију додељена је Александру Поповском који је „зналачки поставио комад и ликове, те одлично погодио транспарентну комику смеха из гроба“, у комаду „Дух који хода“ Српског народног позоришта Нови Сад и Центра за развој визуелне културе. Најбољи драмски текст написао је, према оцени жирија, Дејан Дуковски, такође за представу „Дух који хода“, уметнички анализирајући моделе друштвених облика понашања. Жири је одлучио да награди и најбољу сценографију Таџисера Севинџа и Саше Сенковића, „за веома упечатљиво и функционално решење сценског простора, те подршку сценској игри и креативним визуелним елементима“, у истоој представи.

Генерални конзулат Републике Србије, као и претходне године, пружио је максималну подршку организацији ове јединствене културне манифестације, поводом чега је добио и посебну захвалност од организатора, подржану бурним аплаузом бањалучке публике.