Printer Friendly Version Druga grupa nagrađenih učenika, na konkursu Generalnog konzulata „Kako vidim Srbiju u budućnosti“, boravila u Kragujevcu @ 23 May 2016 01:39 PM

Generalni konzulat Republike Srbije u Banjaluci je, povodom obeležavanja Sretenja, Dana državnosti Republike Srbije 15. februara 2016. godine, raspisao Konkurs za izbor najboljih literarnih radova učenika srednjih škola u Republici Srpskoj na temu „Kako vidim Srbiju u budućnosti“. Nakon sprovedenog konkursa, nezavisna komisija je izbrala 10 najboljih radova, među kojima su bili i radovi dva učenika JU Medicinska škola Banja Luka, koje su nagrađene vikend putovanjem u Kragujevac i džeparcem od 100,00 KM. Turističku ponudu grada Kragujevca, tokom nagradnog putovanja koje je realizovano od 13. do 15. maja 2016. godina, imali su priliku da upoznaju učenici Srđan Kovačević i Milutin Ćelić, kao i njihova nastavnica Aleksandra Tatić.

Njihov domaćin je bila Turistička organizacija Kragujevca, na čelu su direktorkom Snežanom Milisavljević, koja ih je dočekala, organizovala program obilaska i predstavljanja grada u kome je napisan i usvojen prvi Ustav moderne Srbije, na Sretenje Gospodnje, 15. februara 1835. godine.

Prvog dana posete, goste je pozdravio i pomoćnik gradonačelnika za informisanje i unapređenje položaja mladih, gospodin Obrad Turković. Potom su posetili Staru topolivnicu, gde se nalazi i istoimeni muzej, kulturno istorijski kompleks Milošev venac, Narodni muzej u kome ih je dočekao direktor Nenad Đorđević, nakon čega su bili u čuvenoj Gimnaziji.

Narednog dana su posetili Spomen park „Kragujevački oktobar“, Akvarijum koji se nalazi u prostorijama Matematičkog fakulteta i uže gradsko jezgro.

Trećeg dana posete, na padinama planine Rudnik, gosti su imali priliku da obiđu imanje braće Čolovića, koje spada u red lidera u razvoju ruralnog turizma Srbije, gde se nalaze i objekti pod posebnom zaštitom Republike Srbije.

Povodom boravka učenika Medicinske škole u Kragujevcu, koji je ostavio neizbrisiv trag u njihovom sećanju, Radio televizija Republike Srpske je pripremila poseban prilog koji se može pogledati na linku: https://youtu.be/v-r4f7hS1Ng

Generalni konzulat Republike Srbije u Banjaluci podseća da će treća grupa nagrađenih učenika posetiti Beograd, u periodu od 25. do 27. maja 2016. godine, gde će im domaćin biti Turistička organizacija grada Beograda.