Printer Friendly Version Друга група награђених ученика, на конкурсу Генералног конзулата „Како видим Србију у будућности“, боравила у Крагујевцу @ 23 May 2016 01:37 PM

Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци је, поводом обележавања Сретења, Дана државности Републике Србије 15. фебруара 2016. године, расписао Конкурс за избор најбољих литерарних радова ученика средњих школа у Републици Српској на тему „Како видим Србију у будућности“. Након спроведеног конкурса, независна комисија је избрала 10 најбољих радова, међу којима су били и радови два ученика ЈУ Медицинска школа Бања Лука, које су награђене викенд путовањем у Крагујевац и џепарцем од 100,00 КМ. Туристичку понуду града Крагујевца, током наградног путовања које је реализовано од 13. до 15. маја 2016. година, имали су прилику да упознају ученици Срђан Ковачевић и Милутин Ћелић, као и њихова наставница Александра Татић.

Њихов домаћин је била Туристичка организација Крагујевца, на челу су директорком Снежаном Милисављевић, која их је дочекала, организовала програм обиласка и представљања града у коме је написан и усвојен први Устав модерне Србије, на Сретење Господње, 15. фебруара 1835. године.

Првог дана посете, госте је поздравио и помоћник градоначелника за информисање и унапређење положаја младих, господин Обрад Турковић. Потом су посетили Стару тополивницу, где се налази и истоимени музеј, културно историјски комплекс Милошев венац, Народни музеј у коме их је дочекао директор Ненад Ђорђевић, након чега су били у чувеној Гимназији.

Наредног дана су посетили Спомен парк „Крагујевачки октобар“, Акваријум који се налази у просторијама Математичког факултета и уже градско језгро.

Трећег дана посете, на падинама планине Рудник, гости су имали прилику да обиђу имање браће Чоловића, које спада у ред лидера у развоју руралног туризма Србије, где се налазе и објекти под посебном заштитом Републике Србије.

Поводом боравка ученика Медицинске школе у Крагујевцу, који је оставио неизбрисив траг у њиховом сећању, Радио телевизија Републике Српске је припремила посебан прилог који се може погледати на линку: https://youtu.be/v-r4f7hS1Ng

Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци подсећа да ће трећа група награђених ученика посетити Београд, у периоду од 25. до 27. маја 2016. године, где ће им домаћин бити Туристичка организација града Београда.